Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

8.10.08

Hiljaisuutta, pyydän!

Hyvää hiljaisuuden päivää kaikille! Tavallaan on surullista, että hiljaisuudelle on oma päivä. Eikö jokaisen päivän pitäisi olla hiljainen päivä? En tarkoita tällä, että mistään ei saisi lähteä ääntä tai että kaupungit pitäisi melun takia lakkauttaa. Ei, ei suinkaan. Esimerkiksi itse viihdyn todella hyvin kaupungissa enkä todellakaan haluaisi asua maaseudulla. Tarkoitan sitä, ettei melutaso saisi olla liian korkea eikä meteli häiritä sopimattomissa paikoissa.

Tuskin kukaan olettaa, etteikö esimerkiksi lasten leikkipuistosta kuuluisi ääniä tai etteikö hälytysajoneuvojen ääni kuuluisi pitkälle. On paikkoja, joihin äänet kuuluvat olennaisena osana. On kuitenkin myös paikkoja, joissa ääniä ei pitäisi liikaa olla. Kova melutaso mm. nostaa merkittävästi ihmisten stressiä. Myös unenlaatuun ja keskittymiseen sillä on vaikutuksensa. Vaikka ihminen kuvittelisi nukkuvansa hyvin, voi olla, ettei uni ole lepäämisen kannalta riittävän laadukasta melun takia.

Myös äänen laadulla on väliä. Kaikki äänet eivät häiritse samalla tavalla eivätkä kaikki ihmiset reagoi ääniin samoin. Ihmisten ääniherkkyyttä tulee kunnioittaa. Vaikka työpaikalla kymmenen henkeä haluaisi kuunnella radiota ja vain yksi vastustaa sitä, tulee sen yhden oikeutta hiljaisuuteen kunnioittaa. Kenenkään työskentely ei varmaankaan kaadu siihen, jos hän joutuu olemaan ilman radiota. Sen sijaan hiljaisuutta kaipaavalle jatkuva taustamusiikki ja -puhe voi olla yhtä tuskaa.

Totta kai jotkut ihmiset niuhottavat tahallaan, mutta useimmiten ihmiset puuttuvat metelin kaltaisiin asioihin omasta tarpeestaan lähtien. Tätä tarvetta on kunnioitettava. Kerrostalossa voi joskus pitää bileet, kun siitä ilmoittaa naapureille etukäteen. Se on normaalia elämää. Jatkuvalla mekkalalla ei sen sijaan naapureita ole oikeus kiusata.

Meluun voi jokainen ihminen vaikuttaa. Osa melusta on kuitenkin sellaista, josta voidaan päättää vain kunnallisella, alueellisella tai valtiollisella tasolla. Missä tiet kulkevat? Kaavoitetaanko asuinalue moottoritien viereen? Mitkä nopeusrajoitukset kunnassa on käytössä? Mistä materiaalista tiet tehdään? Onko meluaitoja tai -valleja? Onko joukkoliikenne niin hyvä, ettei ole autoilemisen pakkoa? Millaisia eristeitä käytetään? Kaavoitetaanko kuntaan erillisiä hiljaisia alueita, kuten puistoja?