Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

3.4.13

Seis nainen, houkutat miestä!

Toisinaan sanotaan 1960-luvun radikaaliliikkeen tasa-arvotoiminnan alkaneen siitä, ettei radikaalinaisia päästetty ilman miesseuraa ravintola Vanhan Kellariin. (Muiksi syiksi mainitaan mm. omakohtaiset kokemukset puuttuvista päivähoitopaikoista, ruotsalaisen keskustelun muodostama esimerkki sekä radikaalinaisten tympeä kohtelu rauhanjärjestö Sadankomiteassa, mikä näin Sadiksen hallituksen jäsenenä on aika kiinnostavaa).

Joka tapauksessa yksi innoittaja oli ravintolan ovien sulkeutuminen nenän edestä. Vähäpätöistä? Kai sitä voi ruokansa nauttia ja oluensa juoda muuallakin. Voihan sitä, mutta samalla tavoin kuin mustien oikeustaistelua Yhdysvalloissa innoitti se, ettei Rosa Parks olisi saanut istua bussissa valkoisten puolella, korosti tämä portsarien toiminta niitä kaksoisstandardeja, jotka Suomessa 1960-luvulla vallitsivat. Naisille ja miehille oli omat maailmansa. Useammat asiat olivat sallitumpia miehille kuin naisille. Miehen rooli oli julkisempi kuin naisen - ravintolassa istuminen kuului kyllä miehen rooliin muttei naisen.

Riitta Pirinen teki vuonna 1968 Ylioppilaslehteen artikkelin, johon hän haastatteli viiden helsinkiläisravintolan portsaria. Yksi haastattelun teemoista oli se, miksei naisia päästetä yksin ravintolaan mutta miehet päästetään. Osa ravintoloista sanoi päästävänsä naiset sisään mutta osan vastaukset olivat melko suorasukaisia:

”Se juontaa suomalaisesta miehestä. --- Me laskemme, paitsi jos tunnemme naisen ja tiedämme, että hän tulee kalastamaan [miehiä]. --- Yleensä se on pöytien järjestelykysymys. Miehiä on enemmän, ja jos on täyttä, yksinäistä naista ei voi panna miesten pöytään. --- Mies on puolustuskykyisempi. --- Se on yleinen käytäntö. Miestä on pidetty itseoikeutettuna, nyt tilanne on muuttumassa.”

Naista ei voinut päästää ravintolaan, koska mies. Koska nainen houkuttaa miestä. Koska nainen tulee metsästämään miestä. Koska naista ei voi laittaa samaan pöytään miehen kanssa.  Koska miehellä nyt vain sattuu olemaan oikeus istua ravintolassa.

Erityisesti tuo ensimmäinen perustelu kuvastaa hyvin nykyäänkin paikoin vallitsevaa ajattelua seksuaalisuudesta. Miksi naiset hunnutetaan? Koska mies. Miksei naista voi päästää yksin ravintolaan? Koska mies.

Ei, tämä ei ole hyökkäys miehiä kohtaan. Tämä on hyökkäys niitä kohtaan, jotka uskovat, ettei mies pysty hallitsemaan himojaan vaan jokainen nainen on suora seksuaalinen kohde. Mitä seksuaalisuuden ja miehen aliarviointia.