Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

21.10.06

On ne miehet sitten ihmeellisiä!

Eilisissä lehdissä oli kaksi uutista, jotka saivat murisemaan. Toinen sytyttää edelleen melkoisen feministisen raivon.

Ensin sain lukea, kuinka arvon MTV3 aloittaa uuden miehille suunnatun kanavan, jonka ohjelmisto koostuu "raskaan sarjan huumorista, harrastuksista, tiedosta ja urheilusta". Erikseen luvataan kalastusta, ruuanlaittoa, tosi-tv-rikossarjoja, uhkapelejä ja "paljasta pintaakin". Voi hyvänen aika! Millä dualismin kulta-ajalla oikein elämme? Että ne naiset ja miehet vaan on niin erilaisia, etteivät voi edes samoja tv-kanavia katsoa! Kaikki miehethän rakastavat kalastusta ja uhkapelejä. Paljas pinta sopii vain miehille - naiset kun ovat tylsiä ja siveellisiä. Ja ruuanlaitto-ohjelmiakin pitää erikseen suunnata joko miehille tai naisille. Ilmeisesti sekaan voi sopivasti viljellä "rohkeita juttuja", jos katsojina on vain miehiä.

Toinen tekstinpätkä oli vielä raivostuttavampi. Nyt-liitteen mielipidepalstalla vantaalainen taloustieteen maisteri Seppo Heinonen julistaa käsityksiään. "Miesten älykkyys on viisi pistettä eli keskihajonnan kolmasosan korkeampi kuin naisten, mikä johtuu miesten suuremmista aivoista, joihin mahtuu 18 prosenttia enemmän neuroneja. Miesten suhteellisesti suurempi aivojen koko takaa suuremman tiedonkäsittelykapasiteetin, joten miehistä puolet enemmän kuin naisista kykenee vaativaan työhön, kuten ministeriksi. Mitään lasikattoa ei siten ole olemassa."

Mistä näitä oikein tulee? Ilmeisesti biologialla ja tilastotieteellä voi selittää aivan kaiken. Toisaalta lukion biologian opettajana selitti täysin vakavana, kuinka lyhyet ihmiset ovat älykkäämpiä ja menestyvät paremmin esim. yo-kirjoituksissa kuin pitkät. Syynä on tietysti se, että välimatka aivojen ja sydämen välillä on lyhyempi, jolloin aivoihin pumppautuu nopeammin verta. Koska naiset ovat tilastollisesti miehiä lyhyempiä, kai me sitten olemme myös älykkäämpiä?

En pysty ymmärtämään tätä käsittämätöntä sukupuolten mystifiointia ja erottelua. Miehet ja naiset (ja kaikki muut) ovat yksilöitä. Tilastollisesti voi toki yleistää monenmoista, mutta eivät ne tilastot mitään totuuden sanaa julista. Arvon herra Heinonen ei edes kerro, mihin perustaa mahtavat tuloksensa.

Ja kaiken lisäksi älykkyyttäkin on monenlaista. Voi olla, että keskimäärin miehet osaavat paremmin laittaa oikean palikan oikeaan reikään, mutta en ole kyllä aivan varma, onko tämä ainoa taito, jota esim. juuri ministeriltä vaaditaan.

Aaargh.

7 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Hei Sini, Nyt-liitteen mielipidekirjoitus pisti minunkin silmääni. Eiköhän ministerin työssä tarvita enemmän viisautta kuin älyä - eikä älykkyys automaattisesti tee viisaaksi. Aivan kuten muskelitkaan eivät riitä tekemään kantajastaan urheaa.

Lopuksi näin biologian opettajan koulutuksen saaneena annan näsäviisaan mutta ehdottoman hyväntahtoisen vastauksen retoriseen kysymykseesi: Biologia on sananmukaisesti tiedettä elämästä. Ehkä sillä voi selittää kaiken (ks. uusin Nyt-liite myös yökerhojuttu), mutta toisella korvalla voi kuunnella muiden tieteiden näkemyksiä. - Ja onneksi meillä ihmisillä on moraali.

21.10.06  
Anonymous Sarianne said...

Elämme jurakautta. Lisää "piristystä" päivääsi osoitteessa

http://www.iltalehti.fi/kolumnistit/200610205266063_ko.shtml

joka sai ainakin oman sappeni kiehumaan. Etenkin loppukaneetti on kuvaava ja sopii täydellisesti kirjoittajan kaltaisen fossiilin suuhun:

"Mitähän hassunkurista eduskunta taas keksii pitääkseen blondit talouspolitiikan, ulkopolitiikan ja puolustuspolitiikan ulkopuolella. Viimeksi se onnistui hedelmöityshoidolla. Todennäköisesti seuraava eduskunta riitelee neljä vuotta homojen adoptio-oikeudesta"

MITÄÄH?! Tahtoo ilmeisesti sanoa, että talous-, ulko- ja turvallisuuspolitiikka ovat tärkeitä asioita, kun esim. hedelmöityshoitolaki on naisellista näpräämistä? Olin purskauttaa kahvit suustani.

Olenpa onnekas keskittyessäni opinnoissa oikeasti tärkeään, miehekkääseen turvallisuuspolitiikkaan. Joskin herää epäilys, että tutkimustulokseni paljastuvat varmasti surkeiksi ja nyhveröiksi, koska olen nainen ja blondi, enkä siis tiedä näistä asioista tuon taivaallista. Ja puolueettomuuspolitiikkakin lienee näiden herrojen mielestä "homojen hommaa", kun tavoitteena on olla kalistelematta sapeleita ja juosta kiväärit kainalossa.

Anteeksi pitkä kommentti. Toimi samalla tunteidenpurkamisena, jota minun nyt ei tarvinne enää tehdä omaan blogiini.

21.10.06  
Anonymous Anonyymi said...

"Tilastollisesti voi toki yleistää monenmoista, mutta eivät ne tilastot mitään totuuden sanaa julista."

Eivätpä tietenkään. Koska kaikki ihmiset ovat yksilöitä, eivät tilastot koskaan merkitse mitään.

1.4.07  
Anonymous Anonyymi said...

Itseäni raivostuttaa myös tämä kanavaako: ei voisi vähempää kiinnostaa "naiskanavat" ja huomaan koko ajan kääntäväni JIM-"mies"kanavalle sillä koneet, tiede, jääkiekko ja henkilökuvat kiinnostavat.

Onneksi on YLE ja kaukosäädin, että mummokin voi edelleenkin saada aikaa itselleen kiinnstavan ohjelmatarjonnan.

Ja tuosta älykkyysjutusta - kyseessä on keväinen backlash-ilmiö joka pursuaa esiin siletä täältä, kyllä se kesän aikana taas rauhoittuu.

Mummeli

12.5.08  
Anonymous Anonyymi said...

Niin, onhan se kauheata kun markkinavoimat yrittävät väkisin työntää meille miespoloisille kanavaa ja kehtaavat vielä suunnata sen noin julkeasti miehille. Ensin JIM ja nyt tämä. Voi elämä.

No tosissaan ei tietysti murahdustasi voi ottaa mutta minua vähän ihmetytti että miksi miehille ei saisi mainostaa "omaa" kanavaa. Sehän on suunnattu miehille eikä vain miehille? Itse miehenä olen innoissani jos on olemassa kanava jonka ohjelmatarjonta vastaa minun makuani? Ei varmaan kaikki mutta minä ainakin tykkään kalastuksesta, ruuanlaitosta ja paljaasta pinnasta.

Närästääkö sinua myös iltalehden naiset osia jossa on naisille suunnattu sisältö, on muotia, kauneutta ja suhteita?

Ei minuakaan.

12.5.08  
Anonymous vaskitsa said...

Ensin sain lukea, kuinka arvon MTV3 aloittaa uuden miehille suunnatun kanavan, jonka ohjelmisto koostuu "raskaan sarjan huumorista, harrastuksista, tiedosta ja urheilusta"...Että ne naiset ja miehet vaan on niin erilaisia, etteivät voi edes samoja tv-kanavia katsoa!"

Makukanavalla asiakkaat ja mainostajat päättäävät kanavan tulevaisuudesta. Toki kanavaa naisetkin saavat katsoa, ei sitä erikseen ole kielletty.

MTV3 mainostaa parhaillaan myös, että Sinkkuelämää ym. naisten sarjoja voi seurata Naisille suunnatun maksukanavan puolelta.
(en muista nimeä)
Lienenkö maskuliinisen intervention turmelema, mutta auton rassaus- ohjelmat kiinnostavat hajukynttilävertailuja enemmän. Miten itselläsi?

12.5.08  
Blogger spongefile said...

Olen nainen, ja minua kiinnostavat auton rassaus- ohjelmat, koneet ja tiede. On se kyllä ärsyttävää, kun nämä leimataan vain poikien jutuiksi, jossa naiset ovat vain "vieraita". Samoin ärsyttää se naistenkanava, joka tavallaan vihjailee minulle, etten ole normaali nainen kun minua ne hajukynttilä jutut ei todellakaan kiinnosta.

25.6.08  

Lähetä kommentti

<< Home