Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

6.10.06

Akkamainen lakiesitys?

Hedelmöityshoitolain uudistamisen ratkaiseva äänestys lähenee lähenemistään. Lakivaliokunta on lähtenyt melko mielenkiintoiselle linjalle: enemmistö on sitä mieltä, että lain täytyy "olla yhteiskunnan arvojen mukainen" eli sallia hoidot vain heteropareille. Hallitus ilmeisesti toimi omassa ehdotuksessaan täysin yhteiskuntamme arvojen vastaisesti.

Tämän jupakan positiivinen puoli on se, että se osoittaa, ettei hallituksen esitys ole aina mikään jumalansana, johon ei eduskunnassa uskalleta tehdä muutoksia. Välillä kun tuntuu, että näin on päässyt käymään. Kaikki muut puolet asiassa sitten ovatkin negatiivisia.

Jos lakiesitys hyväksytään valiokunnan enemmistön kannan mukaan, Suomeen saadaan mahtava tilanne, jossa naiset ovat keskenään eriarvoisia seksuaalisen suuntautumisensa ja/tai elämäntilanteensa vuoksi. Eikä tässä edes kaikki. Ilmeisesti yhteiskuntamme arvoihin kuuluu myös se, että "isättömät" lapset ovat muita lapsia huonompia. Ihan kuin yksinhuoltajilla ei olisi jo tarpeeksi pohdittavaa muissakin asioissa.

Tätä on niin mahdotonta käsittää. Olin kuvitellut eläväni maassa, jossa on paljon puutteita ja ongelmia, mutta jossa kuitenkin pääsääntöisesti noudatetaan esim. ihmisoikeussopimuksia. Jossa ihmiset ovat "tasa-arvoisia lain edessä" ja "syntyvät tasa-arvoisina". Jossa rakkaus ei ole synti.

Mutta ilmeisesti lakivaliokunnan enemmistö on ymmärtänyt yhteiskuntamme syvimmät arvot minua paremmin. Kertoohan tästä jotain jo herra Saarelan esittämä sivallus Heinäluomasta "akkamaisena miehenä". Ilmeisesti yhä edelleen yksi pahimpia miesten välisiä haukkumiskeinoja on väittää toista akkamaiseksi tai naismaiseksi. Ja eiväthän ne ole kaukana yläasteaikanikaan, jolloin oli täysin selvää, mikä on pahin poikaan/mieheen kohdistettava haukkumasana. Homopa tietenkin (tytöt ja naiset olivat totta kai huoria).

Jos arvot ovat tätä luokkaa, eipä kai ole ihme, että heterosuhde on ainoa oikea perhemalli ja että kaikkia muita tulee sitten kohdella arvonsa mukaisesti. Jos arvot taas ovat sitä, mitä toivon niiden olevan, kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia, rakkautta arvostetaan enemmän kuin ydinperhemallia ja ihmiset oppivat arvostamaan miehisyyttä ja naiseutta samalla tavoin - myös itsessään.