Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

21.5.07

Elävää kirjastoa

Olin äsken Allianssin järjestämässä Elävä kirjasto -koulutuksessa. Elävä kirjasto vaikuttaa todella kiinnostavalta: "tavallisten" kirjojen sijasta lainataan ihmisiä. Kirjoista (esim. poliisi, mummo, kasvissyöjä, teekkari) laaditaan kirjaluettelo stereotypioineen ja kirjastonhoitajien avulla kirja lainataan sovituksi ajaksi, esim. puoleksi tunniksi. Laina-ajan keskustelu on täysin vapaata. Kirjaston ideana on poistaa stereotypioita ja ennakkoluuloja.

TYY järjestää osana 85-vuotisjuhlavuottaan Elävä kirjasto -tapahtuman 10.10. Näin tasa-arvovastaavana tapahtuma on kontollani. Jos haluat työryhmään, ota yhteyttä=).

Äskeinen koulutus oli hyödyllinen ja mukava. Läsnä oli monia nyt viikonloppuna Maailma kylässä -festareille menossa olevia kirjoja. Laadimme meille kaikille kirjaesittelyn. Läsnä olivat mm. liikuntavammainen, lesbo ja filosofian tohtori, suomenruotsalainen homo, henkilökohtainen avustaja, maahanmuuttajan vaimo, Kosovon albaani, hevari, vammainen lesbo, kirkkoon kuulumaton ja lapseton sinkku.

Itse olin vihreä, feministi ja opiskelijapoliitikko. Näin ollen olen vieraantunut todellisuudesta, pidän itseäni muiden yläpuolella olevana, vihaan miehiä, en ajele ihokarvojani, käytän jakkupukua, puhun kirjakieltä ja keskustelen vain "hyödyllisten" ihmisten kanssa=).

Kotimatkalla keksin toki monia muitakin kirjoja itselleni: kasvissyöjä, etäsuhteessa elävä, kristitty, blondi, kansalaisjärjestötoimija, ihmisoikeusaktivisti. Turkulainen en sentään varmaan voisi olla=).

3 Comments:

Blogger Kyösti said...

Kuka oli suomenruotsalainen homo? Oliko muita tuttuja kouluttautumassa?

Viikonloppuna nähdään! :)

22.5.07  
Blogger Sini Terävä said...

En tuntenut ketään koulutuksessa olleista. Siellä oli kyllä useita tamperelaisia, joista ainakin yksi tuntee Amun=). Suomenruotsalainen oli muistaakseni Anders. On Setalla jossain nuorisohommissa, en muista tarkkaan.

23.5.07  
Blogger Kyösti said...

Se Anders on Johanin bestis-Anders. Arvelinkin hänen olevan se suomenruotsalainen homo, siksi kysyin :)

24.5.07  

Lähetä kommentti

<< Home