Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

25.4.07

Kyllähän se opintotuki nousee mutta

Opintotukeen 15%:n korotus, tulorajoihin 30% lisää, yliopistojen perusrahoitukseen 80 miljoonaa euroa. Onneksi TYYn hallitus ei ole tehnyt mitään näiden asioiden eteen. Onneksi emme soittaneet lähes kaikille Varsinais-Suomen kansanedustajaehdokkaille ja keskustelleet heidän kanssaan opintotuesta ja maksuttomasta koulutuksesta. Onneksi emme järjestäneet lukuisia vaalitapahtumia opiskelijoiden vaaliteemoista. Emme tavanneet keskeisiä kansanedustajia ja -ehdokkaita. Emme kirjoittaneet opiskelijoille tärkeistä asioista lehtiin yhdessä niin muiden turkulaisten ylioppilaskuntien ja opiskelijakunnan kuin rehtorinkin kanssa. Emme toteuttaneet opiskelijoiden vaalisivuja vaalitavoitteineen. Onneksi meistä kukaan ei ole alkuvuoden aikana tehnyt kertaakaan yli 40-tuntista viikkoa.

Onneksi. Koska väliähän on vain rahalla.

***

Äsken oli edustajiston kokous. Ensimmäistä kertaa ihmismuistiin hallituksen luottamuksesta äänestettiin. Syynä luottamuspulaan oli hallituksen toiminta-avustuspäätös. Hallitus päätti olla myöntämättä Lexille ja Lääketieteen kandidaattiseuralle toiminta-avustusta. Molempien järjestöjen tase liikkuu sadoissa tuhansissa euroissa, lähes puolessa miljoonassa (TYYn tase on 1,2 miljoonaa). Molempien ympärillä on aktiivista liiketoimintaa. Kumpikaan ei tarvitse avustusta - viime vuonna avustussumma oli 300 euroa.

Tämä päätös vei ryhmien silmissä arvon kaikelta muulta hallituksen työltä.

Onneksi hallitus on kuitenkin tehnyt muutakin. 30 vastaan 9 antoi meille luottamuksen.

6 Comments:

Blogger Qtea said...

En ole TYY:n jäsen, mutta päätös olla myöntämättä Lexille ja Lääketieteen Kandidaattiseuralle toiminta-avustusta vastaa täysin myös minun oikeustajuani.

Pahoittelen tätä niuhotusta, mutta lienet taseesta puhuessasi kuitenkin tarkoittanut liikevaihtoa.

26.4.07  
Anonymous Mari said...

Huh huh! Kuinka ne kehtaa valittaa tuollaisesta. 300 ei tunnu missään heidän budjeteissaan, mutta jollekin pienelle ainejärjestölle se voi olla elinehto. Oikein päätitte!

27.4.07  
Blogger Panu said...

Esitän edelleenkin vastalauseeni taannoisen kommenttisensurointisi johdosta. Yksikään kommenttini ei ole sisältänyt seksuaalisluonteisia törkeyksiä eikä muitakaan asiattomuuksia, mutta siitä huolimatta pidät oikeutenasi jättää legitiimin kritiikkini ja asialliset kysymykseni ilman vastauksia ja implisiittisesti leimata minut julkaisemalla blogissasi rivoja asiattomuuksia (jotka, sen perusteella mitä tiedämme, voivat olla itse keksimiäsi).

Pidän tätä henkilökohtaisena loukkauksena ja vaadin siitä hyvitystä.

27.4.07  
Blogger Sini Terävä said...

Asiattomuuksia voivat olla muutkin kuin seksuaalissävytteiset. Jo pelkästään se, että olet useaan otteeseen syyttänyt minua törkykommenttien tehtailusta, on melko loukkaavaa.

29.4.07  
Anonymous Lasse Miettinen said...

Nimimerkki "Panun" purkaukseen ei muuten viitsisi puuttua, mutta todettakoon nyt, että harvoin on nähty kommenttia, joka niin täysin onnistuu todistamaan itseään vastaan.

Kyseessä on nimimerkki, joka on aiemmin kytkenyt tämän blogin pitäjän arvomaailmaan mm. ilmaukset "harhautunut", "lattea", "fasistisia piirteitä"(!) omaava ja "typeryys" (tyylinäytteet löytyvät Sinin kirjoituksen 1.4. kommenttiosiosta,). Pelkkää tympeää, epäkohteliasta, hyökkäävää vihakirjoittelua siis. Ja sitten on pokkaa valittaa, jos kaikkea ei julkaista!

Tämä vahvistaa kokemustani, jonka mukaan usein juuri pahimmat riidanhaastajat ovat netissä niitä, jotka kirkkaimmin silmin vakuuttavat omaa "täyttä asiallisuuttaan" - monesti jopa samassa viestissä, jossa syytävät lokaa toisten silmille.

Mutta takaisin itse asiaan, eli TYYn toiminta-avustuksiin! Minusta päätös oli oikea ja jatkoi sitä suuntaa, johon jo vuosien ajan on pyritty: kohdistetaan avustukset niille, jotka niitä tarvitsevat.

Hassua sen sijaan oli, että Tylkkäri ei uutisoinnissaan huomioinut esiin tuomaasi asioiden mittakaavaa: ko. järjestöjen budjettien kokoluokkaa, johon verrattuna 300 euron avustukset ovat aivan pähkinöitä. Tai sitä määrää työtä, joka TYYssäkin on tehty opintorahan korotuksen eteen – johon verrattuna yksi 300 euroa ei ole edes pähkinöitä, vaan ituja. :)

Olen kyllä vuosien ajan toivonut, että Tylkkäri toimisi jäsenistön valppaana vahtikoirana TYYn suuntaan. Mutta kriittiseen journalismiin kuuluisi myös asian taustoittaminen - nythän uutisessa annettiin ääni miltei yksinomaan ko. järjestöille, eikä pettymystä asetettu mittasuhteisiinsa.

Ylioppilaskunnalle on kyllä vakava ongelma, miten se valtava määrä näkymätöntä työtä, mitä koko ajan tehdään, ei välity tiedoksi jäsenistölle ja alayhdistyskentälle.

Siitä seuraa juuri näitä "TYY ei anna meille mitään" -tuntemuksia. Eikä ole Lexin ja kandiseuran vika, että he kokevat asian siten, vaikka se ei totta olekaan. Suuri osa ylioppilaskunnan toiminnasta kun on juuri sitä näkymätöntä työtä yliopiston hallinnon, terveydenhuollon, asumisen jne. kulisseissa, joka ei ole seksikästä, joka kuulostaa byrokraattiselta ylätason jutulta, joka mielletään saavutetuiksi eduiksi ja itsestään selväksi - jos sen olemassaolo edes tiedostetaan.

Mutta YTHS, TYS, opiskelijoiden vaikutusvalta yliopiston hallinnossa tai opintorahan korotus eivät ole itsestäänselvyyksiä eivätkä vain "tule jostakin". Ne vaativat hel-ve-tis-ti pitkäjänteistä työtä. Jota ei tee kukaan muu kuin TYY.

Tuhannen taalan kysymys (johon en ole löytänyt vastausta): miten tämä näkymätön työ saataisiin näkyväksi?

2.5.07  
Anonymous Mikko Airto said...

Hmm. Mahtavan rehellistä hetimullekaikkitännenyt-ajattelua tulevilta juristeilta ja lääkäreiltä. Kyllä se on niin perin epäluotettavaa, kun ei anneta toiminta-avustusta rikkaimmille yhdistyksille. Näiden yhdistysten edustajille voisi pitää ihan pienen semantiikan oppitunnin sanasta "toiminta-avustus", joka tarkoittaa avustusta, joka annetaan, jotta yhdistys voi toimia. Jos kykenee puolen miljoonan liikevaihtoon, niin ehkä kykenee nostamaan tuottoprosenttia sen verran, että siitä jää se 300 euroa.

Kryptinen ironiani selkokielellä: onneksi päätitte, niinkuin päätitte.

Olen lukenut Sinin blogista myös tuota feministikeskustelua, johon esim. Panu viittasi. Mietin kommentteja lukiessa, mikä on se logiikka, joka vaatii yhtä ihmistä huolehtimaan jokaikisestä asiasta? Jos Sini pyrkii edistämään niitä asioita, joita itse pitää tärkeänä, niin eikö Panu voi pyrkiä edistämään itse tärkeinä pitämiään asioita sivistyneesti sen sijaan, että pitää dissata Siniä?

Pitää kyllä olla melkoinen piru raamatunlukijana, jotta löytää Sinin teksteistä jotain asiatonta, provokatorista tai varsinkaan fasistista.

Nämä anti-feministit ovat kyllä melkoisia mörököllejä, mutta ei siitä sen enempää, etten vastaisi tuleen tulella.

Hyvää kevättä Sinille. Toivottavasti välillä on aikaa levätä (tai opiskella) nyt kun se opintotuki on saatu nostettua.

3.5.07  

Lähetä kommentti

<< Home