Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

6.6.07

Öykkärien päivä

Kävin tänään Kelassa viemässä yhden lomakkeen. Siinä vuoroani odotellessa kuulin eräästä kopista voimakkaalla äänellä esitettyjä hyvin tiukkasanaisia ja kiukkuisia kommentteja asiakkaalta. Poistuessaan mies kiukkusi itselleen "kusipäitä!".

Poljin sitten kotiin ja olin lukitsemassa pyörääni, kun kiinnitin huomiota isään (olettaakseni) ja kahteen poikaan, jotka jostain syystä olivat avanneet taloyhtiön roskiksen kannen. Yhtäkkiä isä aloitti melkoisen kiroilutulvan ja läimäytti perheen pienintä - noin seitsemänvuotias? - kasvoihin. Pieni lähti itkien sivummalle, kun sekä isä että isoveli huusivat "et saa koskea mihinkään!". Kun kävelin roskisten ohi ulko-ovelle, pikkupojan kasvoilla loisti punainen läikkä ja isä selitti kiukkuisesti, ettei mihinkään saa koskea "koska käsissä on tappavia bakteereja". Poika oli ilmeisesti koskenut roskikseen tai roskiin, en nähnyt.

***

Toki Kela tekee joskus virheitä. Toki lomakkeiden täyttäminen vaatii välillä jonkin korkeamman tieteenalan tutkinnon ja toki päätösten odottaminen on turhauttavaa. Silti on aika lailla mukavaa, että meillä on tällainen pieni juttu kuin hyvinvointivaltio, jonka myötä voimme sitten mm. hakea erinäisiä avustuksia Kelasta.

Ja onhan se siisteyskin tärkeää. Lapsen oikeus väkivallattomaan elämään ja ruumiillisen kurittamisen kielto ovat kyllä aika paljon tärkeämpiä. Lapsen olisi suunnilleen pitänyt kaataa ydinjätesäiliö, jotta ymmärtäisin tuon reaktion. Jos silloinkaan.