Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

23.5.07

Ihmisoikeuksien vuosi 2006

Amnesty on julkaissut vuosiraporttinsa viime vuodelta. Vuoden saldo näyttää mm. tältä:

Pelon politiikan kielteisiä vaikutuksia vuonna 2006:

- Syrjintä lisääntyi
Länsi-Euroopassa hallitsemattoman maahanmuuton pelkoa käytettiin rajoittamaan turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten oikeuksia. Venäjällä vähemmistöjä kohtaan tunnettua pelkoa käytettiin vihan lietsontaan etnisiä ja uskonnollisia ryhmiä kohtaan. Islamin pelko ja antisemitismi yleistyivät Euroopassa.

- Kansainvälinen yhteisö oli kyvytön vastaamaan konflikteihin
Kahtiajakautunut ja luottamuksen puutteesta kärsivä kansainvälinen yhteisö oli voimaton suurten ihmisoikeuskriisien edessä esimerkiksi Darfurissa, Afganistanissa, Irakissa ja Libanonissa.

- Köyhyys ja epätasa-arvo jäivät huomiotta
Liian kapeasti käsitetty näkemys turvallisuudesta siirsi huomiota pois muista turvattomuuden syistä, kuten hallitusten harjoittamasta sorrosta ja oikeuslaitosten korruptiosta, äärimmäisestä köyhyydestä, hoidettavissa olevista sairauksista sekä naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

- Sananvapautta rajoitettiin
Lisääntyneet pelot kansallisen turvallisuuden puolesta johtivat ilmaisuvapauden rajoituksiin. Tiedon saantia internetin kautta rajoitettiin ainakin Kiinassa, Iranissa, Syyriassa, Vietnamissa ja Valko-Venäjällä. Ihmisoikeusaktivisteja vainottiin ja heitä vastaan hyökättiin. Hyökkäykset vallanpitäjien vastustajia kohtaan jäivät usein rankaisematta tai niiden tutkinta oli tehotonta, kuten toimittaja Anna Politkovskajan murhan tutkinta Venäjällä.

Myönteistä kehitystä vuonna 2006:

- Vuoden aikana nähtiin merkkejä siitä, ettei terrorismin vastaisilla toimilla perusteltuja ihmisoikeusloukkauksia enää hyväksytä itsestään selvinä. Esimerkiksi Euroopan parlamentti ja Euroopan neuvosto selvittivät Euroopan osallisuutta laittomiin vankilentoihin.

- YK:n yleiskokous käynnisti prosessin kansainvälisen asekauppasopimuksen aikaansaamiseksi.

- Kansainvälinen yhteisö toimi entistä aktiivisemmin saattaakseen vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneitä oikeuden eteen.

- Entistä useampi maa on luopunut kuolemanrangaistuksesta. Kaikkiaan 129 maata on joko kokonaan lakkauttanut kuolemanrangaistuksen tai luopunut sen käytöstä. Rangaistus on voimassa 68 maassa, mutta huomattavasti pienempi joukko maita käyttää sitä vuosittain.

Koko raportti löytyy osoitteesta http://thereport.amnesty.org.

1 Comments:

Blogger Kyösti said...

Ihanaa nähdä viikonloppuna! :)

24.5.07  

Lähetä kommentti

<< Home