Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

30.9.07

Metsäsuomalaisia?

Ilkka Malmberg laukoo totuuksiaan Kuukausiliitteessä: "Suomalaiset osaavat vielä liikkua metsässä. Se opitaan lapsena. --- Kaikki suomalaiset ovat liikkuneet metsissä. Opimme jo lapsina kulkemaan sopivin välein, ettei edellä kulkevan päästämä oksa läiskähdä kasvoihimme."

Jaha. En minä kyllä ainakaan osaa liikkua metsässä. Toki osaan kävellä siellä, mutta jos pitäisi yhtään suunnistaa metsässä, ei kyllä tulisi mitään. Enkä omista kunnon metsävaatteitakaan. Pienenä minua ei kovin aktiivisesti metsäläistetty. Pikemminkin yksin metsään meneminen oli kiellettyä niin pitkään kun asuin kotona (useamman polven ei-metsäsuomalainen siis). Olen käynyt sienessä ehkä kahdesti ja suunnilleen yhtä usein mustikassa. Suunnistanut en ole koulun ulkopuolella kertaakaan. Kesämökkiä meillä ei ole, enkä ole sellaista koskaan kaivannut.

Meitä koko ikänsä kaupungissa asuneita, ei-partiolaisia on aivan varmasti melkoinen joukko. Se siitä "kaikista suomalaisista". Malmbergin väitteet tuntuvat vielä kaukaisemmilta, kun ottaa huomioon esimerkiksi liikuntavammaiset, jotka tuskin ovat kirmanneet lapsuuttaan metsän ryteiköissä, tai maahanmuuttajat, jotka ovat voineet viettää lapsuutensa hyvin erilaisissa oloissa kuin täällä metsä-Suomessa. Nämäkin ihmisryhmät ovat kaikki tynni suomalaisia.

Voitaisiinkohan vähitellen lopettaa puhe suomalaisista homogeenisena, romantisoituna ryhmänä? Meistä kun löytyy aina moneen joukkoon.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

...tosi "vihreää". Hohhoijaa.

1.10.07  

Lähetä kommentti

<< Home