Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

28.11.07

Vallatkaa Vanha!

Luin joskus ennen edustajistovaaleja Ylioppilaslehdestä hyyläisten ryhmien ajatuksia. Kummastelin, kun niin moni ryhmä olisi säästänyt vuosijuhlista. Ei kai akateemisista juhlista niin paljoa voi säästää, jos sellaiset haluaa järjestää, ajattelin.

Kun tiesin olevani menossa kyseisiin HYYn vuosijuhliin oman ylioppilaskuntani edustajana, kyselin joidenkin entisten HYY-aktiivien osallistumista. "En ole tulossa, kun ei enää tullut kutsua." Ei kai sillä kutsulla niin väliä ole, pohti tyyläinen jälleen.

Maanantaina koittivat sitten juhlat Vanhalla. Naureskelin jo Saaralle, että näkee jotain HYYn rikkaudesta, kun ei ole tarvinnut ottaa juhlaohjelmaan yhtään sponsoria. Juhlissa oli jonkin verran tuttuja, joita en koskaan pitänyt vuosijuhlaihmisinä. Syy läsnäoloon oli yksinkertainen: oli tullut kutsu, oli päässyt toisen avecina. Kutsu kun tarkoitti ilmaista osallistumista. Olikohan paikalla yhtään juhlansa itse maksavaa. Uskomatonta!

Suoraan sanottuna juhlat olivat melko tylsät. Puoli tuntia meni huomionosoitusten jakamiseen, juhlapuhe kesti toisen mokoman. Lisäksi oli puhetta sivistykselle ja puhetta nuoruudelle. Allekirjoitettiin ystävyyssopimus tallinnalaisten kanssa. Pääruoka tuli vasta kolmen tunnin jälkeen ja tanssimaan päästiin seuraavan päivän puolella. Kun lähdin kotiin puoli kolmelta, ei siirtyminen jatkoille ollut vielä tapahtunut.

Juhlissa oli paljon pönötystä, melko vähän innostusta. Monet lähtivät kesken. Miksipä ei lähtisi, kun ei mitään lystistä itse maksa.

Olen ollut neljän ylioppilaskunnan vuosijuhlissa. Kaikissa muissa oli enemmän tunnelmaa. Osallistujat olivat itse halunneet juhliin, maksaneet ja nauttivat koko rahan edestä. Jos juhlista maksaa, ei halua nostaa maljaa itsenäisyydelle huonon juhlapuheen päätteeksi eikä pönöttää. Silloin haluaa juhlia kunnolla.

Laskeudu, HYY, jo alas tornistasi. Järjestä hyvät juhlat, mutta älä jäsentesi maksamina. Turusta voi vaikka tulla ottamaan mallia.

6 Comments:

Anonymous Jehki said...

Tähän vielä lisättäköön, että nämä olivat kuulemani mukaan parhaat HYY:n vuosijuhlat pitkään aikaan.

29.11.07  
Anonymous Anonyymi said...

Eivät kyllä olleet, aikaisemmin meno on ollut riehakkaampaa. Tänä vuonna oli harvinaisen puisevaa ja pitkäpiimäistä.

30.11.07  
Blogger Punainen diiva said...

Tulin kutsulla. Maksoin itse. Hauskaa oli.

30.11.07  
Anonymous Kilroyn Tapion fani said...

Tulin kutsulla. En maksanut tosin mitään, viinoistakaan. Oli hauskempaa, läl-läl.

30.11.07  
Anonymous Anna-Maria said...

Sini, sun pitää kirjoittaa Ylkkäriin tästä! Ehdottomasti! Totta puhuen, mitkään HYYn juhlat eivät ole olleet toistaan erikoisemmat. Tai ehkä ne 2005 kun ei ollut pöytäjuhlaa, mutta silti oli "plaseerattu katsomo", niin se jäi erityisen koomisena mieleen. En itse maksaisi moisesta kuivakasta pönötyksestä 60 euroa.

1.12.07  
Anonymous A. Aniluoto said...

Ongelmana on se, että HYY on liian suuri ja liian eriseuraisten ihmisten yhteisö, jotta se voisi olla "sisäänpäinlämpiävä" sosiaalinen yhteisö (vrt. gemeinschaft). Koska se on sirpaleisten ja eriseuraisten eturyhmien valittujen edustajien asiayhteisö (vrt. gesellschaft), HYY:n vuosijuhlistakin tulee helposti tyylillisesti eräänlainen laiha kompromissi, joka ei fiiliksellään yllä siihen, mihin selvästi suurin osa näistä eriseuraisista ryhmistä keskenään yltää. Selvästi pienemmässä ylioppilaskunnassa (saako TYY:stä sanoa näin?) on paljon helpompi kehittää sosiaalinen yksituumaisuus ja yhteinen biletyshenki.

25.11.13  

Lähetä kommentti

<< Home