Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

11.5.07

Pelko

(Paul Robesonille)

Meidän ei anneta laulaa laulujamme, Robeson,
helmihampainen neekeriystäväni,
kotkansiipinen laululintuni,
meidän ei anneta laulaa laulujamme.
He pelkäävät aamun sarastusta,
näkemistä, kuulemista, koskettamista,
kyynelten sadetta alastomalla iholla,
he pelkäävät naurun purevan.
He pelkäävät rakkautta,
sellaista kuin Ferhadin.
(Ehkä teidänkin taruissanne löytyy Ferhad,
kerro, minkä niminen?)
He pelkäävät peltoa ja siementä,
virtaavaa vettä ja muistoa.
Lintu, ystävän kämmen, ei löydä lämpöä
heidän käsistään,
vain saatavat, maksut ja palkkiot
saavat ne lämpenemään.
He pelkäävät toivoa, Robeson,
toivoa ja luottamusta, kotkansiipinen
laululintuni,
he pelkäävät meidän laulujamme.

(Nazim Hikmet, 1949)

6 Comments:

Blogger sdasfafasd said...

In a January 1935 interview for a publication called the “Daily Worker,” Robeson had these words for those who stood up the Kremlin: “Commenting on the recent execution after court-martial of a number of counter-revolutionary terrorists", Robeson declared roundly: "From what I have already seen of the workings of the Soviet Government, I can only say that anybody who lifts his hand against it ought to be shot! It is the government's duty to put down any opposition to this really free society with a firm hand," he continued, "and I hope they will always do it, for I already regard myself at home here. This is home to me. I feel more kinship to the Russian people under their new society than I ever felt anywhere else. It is obvious that there is no terror here, that all the masses of every race are contented and support their government."

Miten vihreää..

11.5.07  
Blogger Sini Terävä said...

Vuonna -35 länttä koetteli vielä ankara lama. Neuvostoliitto sen sijaan mennä porskutti eteenpäin. Mm. Yhdysvalloista tehtiin lukuisia opintomatkoja naapuriimme. Neuvostoliiton ihailu oli yleistä, paitsi kommunistien keskuudessa, myös lännen porvarillisten voimien joukossa. Sen uskottiin olevan todellinen - ehkä jopa parempi - vaihtoehto lännen kapitalismille.

Neuvostoliitto oli koko olemassaolonsa ajan niin sulkeutunut, ettei sen ongelmista ja vääryyksistä tiedetty lännessä, varsinkaan näin alkuvaiheessa.

Kaikki tietämäni Neuvostoliiton pahuudet - ja näin poliittisen historian opiskelijana tiedän niitä aika lailla - eivät silti muuta mihinkään sitä tosiasiaa, että aatteena kommunismi on todella kaunis. Sitä ei vain ole toteutettu missään.

Hikmet on lempirunoilijani, ja kommunisti. Olen vihreä, ja vasemmistolainen. Sellaista elämä on.

Sen sijaan on aika typärää miettiä tekojen "vihreyttä", jos ne on tehty aikana, jolloin vihreyttä poliittisena aatteena ei ollut olemassakaan.

12.5.07  
Anonymous Anonyymi said...

"sitä tosiasiaa, että aatteena kommunismi on todella kaunis. Sitä ei vain ole toteutettu missään."

Välittäminen, solidaarisuus jne. ovat aatteina kauniita. Niiden ilmentyminen ja luonne pitää kuitenkin painottaa ihmisen luontaisen yksilöllisyyden kanssa. Jos välttävästä ja erinomaisesta työstä saa saman palkan työmoraali on altis korruptoitumaan. Useimmat maailman suurimmista saavutuksista ovat tulleet henkilökohtaisen ambition ja visioiden ajamina.

Kun ihminen kokee suoran yhteyden oman työpanoksensa ja materiaalisen hyvinvointinsa välillä hän voi henkisesti paremmin, työskentelee ahkerammin ja suhtautuu asiakkaisiin (ei aina välttämättä työtovereihinsa) ystävällisemmin.

Entisessä Neuvostoliitossa ruoka oli ravintoloissa usein ala-arvoista ja kahvi haaleaa, miksi?

Koska laatuvaatimuksilla ei ollut mitään vaikutusta työntekijöiden tuloihin. Koska vieressä ei ollut kilpailevaa ravintolaa, joka tekemällä asiat paremmin olisi vienyt asiakkaat itselleen.

Parhaimmillaan kapitalismi iskee ihmisiin terveen "minä teen tämän homman kunnolla" hengen ja antaa vapauttavan kokemuksen elämänhallinnasta. Ei aina, mutta usein.

Toki kapitalismi tarvitsee kontrolliaan, ja solidaarisuus on kaunis ihanne, mutta kommunismi kaatuu ihmisyyteen.

Tällaista tukahduttavuutta on vaikea mieltää kauniiksi.

13.5.07  
Blogger Sini Terävä said...

Neuvostoliitossa oli lukuisa joukko ongelmia. Loppujen lopuksi käytännön elämä oli aika kaukana ideoiden kommunismista tai sosialismista. Venäjällä ja muissa entisen Neuvostoliiton maissa elää monia ihmisiä, jotka kaipaavat takaisin Nl:n turvaan. Itse en näe syytä kaivata kyseistä maata takaisin.

Hikmetin runon voi nykyään lukea viittaavan moneen muuhunkin aatteeseen kuin kommunismiin.

13.5.07  
Blogger Tapio Laakso said...

Kommunismi kaatuu ihmisyyteen ja kapitalismi itseensä...

14.5.07  
Anonymous Anonyymi said...

"Neuvostoliitossa oli lukuisa joukko ongelmia."

Laittamattomasti sanottu. :-D

15.5.07  

Lähetä kommentti

<< Home