Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

13.3.13

Älä haaveile abortista, nainen!

Suomi, laittomien aborttien luvattu maa. 20 000 laitonta aborttia, 6000 laillista. Kuulostaako hurjalta? Vertailutiedoksi, että nykyään abortteja tehdään noin 10 000. Ei tarvitse mennä kuin 60-luvulle, kun Suomessa elettiin puoskareiden ja sikiönlähdettäjien aikaa. Kun tähän yhdistää sen, että ensisynnyttäjien keski-ikä laski, kolmannes avioliitoista solmittiin naisen ollessa raskaana ja neljännes avioliitossa syntyneistä lapsista oli ei-toivottuja, tulee selväksi, ettei Suomessa 60-luku ollut mitään vapaan rakkauden kulta-aikaa.

Ehkäisyäkään ei nimittäin ollut helppo saada. Seksuaalivalistuksesta vastannut Väestöliitto kertoi julkaisussaan nuorille, että ehkäisykeinot ovat epäluotettavia ja ne on parempi jättää avioliittoon. Sitä ennen on syytä pidättyä. Tämän kohtalon koki Ylioppilaslehteen kirjoittanut katkera nuorukainen:


”--- pyysin ostaa 'varmuusvälineitä'. Apteekin omistaja sattuu olemaan uusherännäisiä ja kysyi yllätyksekseni minulta vihkitodistusta. Kun minulla ei sellaista sitten ollut esittää, hän käännytti minut pois sanoen vain 'Hävetkää, nuori mies.'”

Lopputuloksena oli joululahjaksi "varteva vauva" ja viivästyneet opinnot.
 
Abortti oli mahdollista saada lääketieteellisistä syistä, eettisistä syistä (esim. raiskauksen jälkeen), perinnöllisen sairauden riskin vuoksi tai hätätapauksessa. Helsingissä keskeytettiin joka viides raskaus, Lapissa joka viideskymmenes. Lääkärejä oli Lapissa vähemmän kuin Etelä-Suomessa mutta lisäksi he olivat tutkimusten mukaan konservatiivisempia kuin etelässä. Ei ole tiedossani, tehtiinkö Suomesta aborttimatkoja ulkomaille mutta esim. Ruotsista reissattiin 60-luvulla vapaan abortin Puolaan "täysihoitomatkoille". Jotenkin nurinkurista, kuinka viidessäkymmenessä vuodessa Ruotsin ja Puolan tilanteet ovat kääntyneet täysin päinvastaisiksi.

Hurja yksityiskohta on, kuinka 60-luvulla oli helpompi saada sterilisaatio kuin abortti. Sterilisaation syyksi riitti, että lapsensaannista on naiselle huomattava rasitus, kun aborttiin vaadittiin kohtuutonta rasitusta. Miten nainen pystyi todistamaan, että kyseisestä lapsesta on kohtuutonta rasitusta mutta lapsensaannista myöhemmin ei ole huomattavaa rasitusta. Ylioppilaslehteen kirjoittaneet psykologian opiskelijat olivat hyvin huolissaan naisten painostuksesta sterilisaatioon - tehtiinhän sterilisaatioista noin puolet abortin yhteydessä.

Osansa sai myös Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. YTHS ei 60-luvulla maksanut gynekologikäyntejä, jos käynnin syynä oli e-pillerireseptin saaminen. Opiskelijoiden piti mennä kalliilla yksityislääkärille. YTHS:n perustelu: taloudelliset syyt. Jutun kirjoittaneen Jertta Roosin mukaan YTHS teki osansa ehkäistäkseen ehkäisyä.

Vaan kerrankin jotain hyvää. 1970 toteutettiin aborttilainsäädännön uudistus, joka oli aiempaa vapaampi. Kahta vuotta myöhemmin kansanterveyslaissa määriteltiin ehkäisypalvelujen saatavuudesta. Nyt, arvon valtioneuvosto ja eduskunta, näpit irti näistä oikeuksista. Ei mennä taaksepäin historiassa, eihän!