Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

27.11.06

Skotlanti itsenäiseksi?

Ulkomaanuutisissa sattui silmiini pikkuinen uutinen siitä, kuinka enemmistö briteistä kannattaa Skotlannin itsenäisyyttä. Skoteista itsestään ajatusta tuki 52 % ja englantilaisista 59 %. Jännittävää, että luvut menivät näin päin.

Ylipäänsä en voi olla hämmästelemättä monissa maissa esillä olevia ajatuksia jonkin tietyn osan itsenäistymisestä. Ymmärrän Tshetshenian ja Kurdistanin itsenäisyyshalut melko hyvin. Ovathan nykyiset valtiot suuria, hajanaisia, osin turvattomiakin. Lisäksi näiden vähemmistöjen edustajat ovat saaneet kokea monenmoista epämukavaa, syrjintää, sortoa, jopa etnisiä puhdistuksia. Ajatellaanpa vaikka Halabjaa. Afrikka on myös oma maailmansa; kun rajat on luotu täysin mielivaltaisesti ulkomaalaisten valloittajien toimesta, ei ole ihme, jos niihin ei olla kovin tyytyväisiä.

Sen sijaan on vaikeampi ymmärtää esimerkiksi Belgian, Sveitsin tai Britannian sisäisiä itsenäisyyspyrkimyksiä. Pienen alueen pilkkominen entistä pienemmäksi tuntuu oudolta globalisoitu(nee)vassa maailmassa. Kun yhtä aikaa keskinäisriippuvuus kasvaa kasvamistaan, päätäntävaltaa siirretään EUn kaltaisille elimille ja talous on ohittanut aikoja sitten valtioiden rajat, on aika hassua, että itsenäisyys on edelleen monien alueiden suurin toive. 1800-luvun nationalismi taisi onnistua aika hyvin.