Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

14.6.07

Hilpeitä lautakuntakokemuksia

Eilen oli nuorisolautakunnan kokous, jossa vaihteen vuoksi varana istuin. Ainoa tähdellinen asia oli Turun opiskelevien vihreiden (Tovi) tekemä oikaisupyyntö saamaansa avustukseen.

Keväällä kävi nimittäin sillä tavalla mukavasti, että kun toiminta-avustuksia myönnettiin, Tovi sai 500 euroa vähemmän kuin viime vuonna - tai ylipäänsä koskaan. Aiemmin summa on ollut 2000e, nyt siis 1500e. Sellaiset mukavat 25% hävisi sen siliän tien.

Kun katsoo muiden poliittisten järjestöjen avustuksia, näkee aika hyvin, ketkä ovat olleet avustustoimikunnassa tekemässä ehdotusta avustussummista. Demarinuorten avustus nousi, Kokoomusnuorten avustus nousi ja Tuhatkunnan säilyi ennallaan, Vasemmistonuorten nousi. Tovin lisäksi Svensk Ungdomin (rkp:n edustaja oli poissa toimikunnan kokouksesta), Kristillisdemokraattien ja keskustanuorten avustuksia alennettiin. Tovin vähennys vain sattui olemaan sekä absoluuttisesti että suhteellisesti selvästi suurin. Myös kd-nuoret kärsivät: pudotus vei 17%. Muut pysyivät sen sijaan alle 5%:ssa. Siihen nähden Tovin neljännes on melko lailla kohtuuton.

On totta, että tänä vuonna oli ensimmäistä kertaa avustuksia hakemassa myös toinen vihreä järjestö, Turun vihreät nuoret (Turre). Kyseessä on kuitenkin kaksi täysin eri järjestöä; vaikka Turre saakin avustusta, ei se tunnu Tovin pussissa. Kokoomuksen kohdalla tämä kahden järjestön olemassaolo ei tunnu avustuksiin vaikuttavan: toisen avustusta voi hyvin nostaa eikä toisen silti alenneta. Tovin jäsenmäärä lisäksi kasvaa koko ajan, samoin toiminta ja aktiivisuus. Tämä vuosi on vielä sellainen mukava kaksien vaalien (eduskuntavaalit ja edustajistovaalit) vuosi. Siltä vuodelta voikin sitten hyvin alentaa.

En itse ollut läsnä kokouksessa, jossa varsinainen avustuspäätös tehtiin. Eilen sen sijaan yritin saada oikaisua toteutumaan tai sitten edes kunnon perusteluja summan pienuudelle. Ei toivoa kummastakaan. Esittelyteksti oli todella ympäripyöreä, josta ei löytänyt yhtä ainutta kunnon perustelua. Sen sijaan siinä kyllä hyvin kerrottiin, kuinka Tovin tämän vuoden toiminta vaikuttaa olevan jokseenkin verrannollista viime vuoden toimintaan. Että toiminta on ennallaan tai parempaa ja jäsenmäärä kasvussa. Avustuksen leikkaus ei yhtään vaikuta poliittiselta peliltä, varsinkin kun vihreät kauden alussa äänestettiin ulos avustustoimikunnasta.