Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

7.8.08

Ehkäisy = abortti?

Presidentti Bush on selvästi päättänyt tehdä pahojaan niin pitkään kuin vain voi. Eilen uutisoitiin, että arvon herran hallinto esittää uutta lakia, jossa suuri osa ehkäisystä rinnastettaisiin aborttiin. Ihmiselämän katsotaan syntyvän hetkellä, kun munasolu kiinnittyy kohdun seinämään ja kaikki tämän edes mahdollisesti estävä olisi aborttiin rinnastettavaa. Esimerkiksi ehkäisypillereillä ja kierukoilla saattaa mahdollisesti olla tämäkin vaikutus, joten tällainen ehkäisy olisi siis abortti.

Eipä tässä mitään, onhan abortti vielä laillinen USAssa (jos tätä menoa jatkuu, saa nähdä, kuinka kauan). Terveydenhuollon työntekijöillä on kuitenkin oikeus omantunnon syistä kieltäytyä siitä. Jos siis ehkäisystä tulisi abortti, olisi työntekijöillä oikeus kieltäytyä myös esimerkiksi ehkäisypillerireseptien kirjoittamisesta.

Eikä tässä edes kaikki. Turun sanomat uutisoi myös aborttioikeuden historiasta. Oikeus perustuu - USAlle tyypilliseen tapaan - korkeimman oikeuden päätökseen. Tuohon päätökseen ei ole koskettu 35 vuoteen. Nyt kuitenkin spekuloidaan, että päätös saattaa joutua koetukselle. Jos päätös kumotaan ja Bushin aborttilaki menee läpi, häviää usalaisilta sen sileän tien paitsi oikeus aborttiin, myös oikeus suureen osaan ehkäisystä.

Hieno maa, tuo Yhdysvallat. Se on monesti ollut kärjessä uudistuksia luotaessa, antanut aikaisin erilaisia oikeuksia asukkailleen jne. Se on myös monesti kärjessä, kun mennään oikein kunnolla metsään oikeuksia purettaessa.

Aborttioikeudella ja varsinkin ehkäisyoikeudella on suuri merkitys yhteiskunnassa. Ne mahdollistavat omalta osaltaan kouluttautumisen, pienet lapsiluvut, naisten osallistumisen työelämään. Erityisesti ne vahvistavat naisen oikeutta omaan ruumiiseensa. Mutta eihän tällaisilla pikkuseikoilla ole väliä, eihän G.W.B.?

1 Comments:

Anonymous Buji said...

Myös täällä Pohjois- ja Itä-Euroopasssa abortti = ehkäisy.

31.8.08  

Lähetä kommentti

<< Home