Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

1.8.08

Työ kantaa hedelmää

Suunnilleen kuukausi sitten Kelalta tuli kirje opintotuen tarkistamisesta. Tarkistuksen syy oli lakonisesti ilmoitettu suunnilleen näin "1.8.2008 voimaan tulevan lainmuutoksen vuoksi". Tuon lainmuutoksen takana oli melkoisen kova työ. Yo-liikkeen Nouse jo! -kampanja työllisti lukuisia ihmisiä eri opiskelijajärjestöissä. Itse olin vähän mukana kampanjan avausvuonna 2006 Vinon varapuheenjohtajana. Varsinaisesti painin opintorahan korotuksen parissa viime vuonna TYYssä. Olinhan sopo-vastaava, joten kampanja oli ylioppilaskunnassamme vastuullani. Tästä korotuksesta saa kyllä jokainen siihen osallistunut olla ylpeä.

Wallin on puhunut opintorahan indeksiin sitomisesta. Opiskelijaliike on puhunut siitä jo hyvän aikaa. Nytkin yksi opiskelijoiden keskeisin menokohde eli ruoka on kallistunut niin paljon, että korotus kuluu hyvinkin jo siihen. Ei varsinaisesti ole kohtuullista, että opintotuen jokainen korotus on kovan tappelun takana, kun monet muut etuudet kuitenkin on sidottu eri indekseihin.

5 Comments:

Anonymous Antsu said...

Ei liity suoraan tähän kirjoitukseesi (paitsi mutkan kautta), mutta PS nuoret ehtivät jo ottaa kielteisen kannan STM:ssä valmisteltuun lausuntokierrokselle lähtevään lakiesitykseen, joka sallisi ei-lääketieteellisistä (ymmärtääkseni lähinnä uskonnollisista ja kulttuurisidonnaisista) syistä tehtävät poikalasten ympärileikkaukset.

Olisi mielenkiintoista tietää ViNO:n kanta asiaan ja myös sinun henkilökohtainen mielipiteesi - varsinkin nyt kun olet TaNe:ssa, jonka toimialaan käsittääkseni kuuluu ottaa tähän asiaan julkisesti kantaa. Toki saattaa olla, että tasa-arvoministeri Stefan Wallin ja tasa-arvovaltuutettukin lausuvat asiaan jotakin.

5.8.08  
Anonymous Antsu said...

Ai niin, jos tiedät tai tulee puheeksi, niin kerro samalla mikä mahtaa olla Suomen Amnestyn mielipide asiaan? Kiitos.

5.8.08  
Anonymous Fysope said...

Ylioppilaskuntien pakkojäsenyys kantaa hedelmää. Mitä veikkaat paljonko jäseniä SAK:lla olisi jos palkankorotuksia tulisi säännöllisesti joka 16. vuosi?

Onneksi minäkin pääsin nauttimaan tästä huimasta korotuksesta sillä tiedekunnalta kesää 2 kuukautta kirjoittaa todistus.

8.8.08  
Blogger Sini Terävä said...

En ole lukenut kyseistä lakiesitystä, joten suoraan sitä en voi kommentoida. Myöskään Vinon ja Amnestyn kantoja en uskalla lähteä kommentoimaan, kun en niitä varmuudella tiedä.

Tuo ympärileikkaus on todella vaikea asia. Siitä ei tunnu kovin helposti löytyvän puolueetonta tietoa. Toisten mielestä siitä ei ole pojalle myöhemmässä elämässä mitään haittaa, toisten mielestä on. Lähtökohtaisesti ihmisten leikkely turhaan ei tunnu hyvältä. Toisaalta jos esim. juutalaiset eivät muuta käytäntöjään, on aika rankka myös sanoa, ettei saisi ympärileikata, jos mies ei ilman ympärileikkausta voi olla juutalainen. Asia on ongelmallinen ja on kiintoisaa nähdä, mille kannalle lausunnonantajat ja lopulta eduskunta päätyvät.

9.8.08  
Blogger Sini Terävä said...

Niin, ja sellainen täydennys vielä, että tämähän on täysin henkilökohtainen blogi, jolla ei ole mitään tekemistä harjoitteluni kanssa. Minulla ei ole mitään valtuuksia määritellä TANEn mielipiteitä yhtään mihinkään ja joka tapauksessa tässä blogissa kirjoitan vain omissa nimissäni eivätkä kantani ole sidottuja mihinkään järjestöön, työpaikkaan tms.

9.8.08  

Lähetä kommentti

<< Home