Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

10.8.08

Mutta nehän on vaan opiskelijoita

Turun Sanomat uutisoi tänään ihmisten mielipiteitä vähimmäistoimeentulosta. Pienimpiin tuloihin tottuneet katsovat tulevansa toimeen juuri ja juuri 800 eurolla kuussa; keskiverto suomalainen tarvitsisi 1500 euroa. Passeliksi toimeentulotuen tasoksi tutkitut mainitsevat 500 euroa.

Katsotaas. Opintorahani on korotuksen jälkeen 298 euroa kuussa. Lisäksi saan asumislisää 58,87 euroa. Yhteenlaskettuna saan siis kuussa 356,87 euroa. Siis bruttona. Tuosta summasta menee toki vielä verot.

Summa jää aika kauas jopa tuosta 500 eurosta, saatikka siitä 800 eurosta, jolla pienituloisimmat kokevat tulevansa toimeen. Mutta ai niin, minunhan tulee ottaa lainaa! Kun käteen jäävään reiluun kolmeensataan lisää toiset reilu kolmesataa lainaa, päästään jo lähemmäs edellä mainittuja lukuja.

Paitsi että muut todella saavat näitä tukia eivätkä joudu maksamaan niitä takaisin. Muiden tukien päälle voi vielä saada asumistukea, se ei siis ole mukana esim. tuossa 500 eurossa. Ja monet muut tuet ovat myös verottomia. Mutta opiskelijan tulee olla kiltti, kuuliainen, nostaa lainansa, kiittää valtiota ja olla hiljaa. Ja tietenkin valmistua nopeasti ja mahdollisesti joskus tulevaisuudessa myös maksaa lukukausimaksuja. Kun opiskelut katsos ovat sijoitus tulevaan, melkein kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Paitsi että siis ottaa rahaa pankista velaksi ja valmistuu pätkätöihin.