Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

16.10.08

Siitä oikeistolaisuudesta

Säännöllisin väliajoin muista puolueista jaksetaan jauhaa vihreiden oikeistolaisuudesta. Juttu alkaa olla niin väsynyttä, että välillä kummastuttaa, miten kukaan kehtaa siihen enää tarttua. Aiheesta on nyt tehty tutkimusta. Valtio-opin laitoksellamme on tehty laaja tutkimus suomalaisten politiikan tietämyksestä. Samaisessa tutkimuksessa pyydettiin ihmisiä myös arvioimaan itseään oikeisto-vasemmisto-akselilla. Äärioikeiston ollessa 10 ja äärivasemmiston 0, suomalaisten keskiarvo on 5,5. Vihreät ovat tästä kokonaisen yksikön vasemmalla: vihreiden kannattajat arvioivat itsensä kohtaan 4,5. Ei niin järin oikeistolaista.

Kiinnostavinta luvuissa on se, että vihreät päätyvät himpun vasemmalle kuin demarit, joiden luku on 4,6. Aika lähellä keskustaa, noin vasemmistopuolueeksi.

13 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Hei Sini,

Oikotieto.fi on uutisvahti-sivusto. Sivulla on myös linkkejä uutisia ja ajankohtaisia tapahtumia kommentoiviin blogeihin.

Haluaisitko sinä saada sinne linkin omaan blogiisi?

Linkinvaihto onnistuu, jos sinä sijoitat oman blogisi etusivulle vastaavan arvoiseen paikaan linkin Oikotieto.fi -sivustolle.

Niin kuin varmaan tiedät, tällainen linkinvaihto tuo lisää liikennettä ja nostaa kummankin sivuston arvoa hakumoottoreiden silmissä.

Mallina linkistä sivustollesi laitoin sinne väliaikaisen linkin blogiisi. Linkit ovat listassa uusimman artikkelin nimellä ja sen aikaleiman mukaisessa järjestyksessä.

Parhain terveisin
Esko Särkkälä

info@oikotieto.fi

16.10.08  
Anonymous Anonyymi said...

Minusta tuossa tutkimuksessa ei ole mitään yllättävää: tokihan Vihreiden kannattajat LUULEVAT äänestävänsä vasemmistopuoluetta :) Ja Vihreiden oikeistolaisuudessa/vasemmistolaisuudessahan on todella laaja hajonta sekä ehokkaiden välillä että paikkakuntien välillä.

On karu fakta, että monissa kaupungeissa Vihreät tekevät oikeistolaista politiikkaa, tai oikeastaan demarihenkistä oikeistopolitiikkaa, mistä ei seuraa hyvää. Ei auta, vaikka Vihreiden kannattajat ja jäsenet olisivat miten vasemmistolaisia hyvänsä, jos pieni oikeistohenkinen sisäpiiri päättää asioista.

Itse tunnen monia hyvin vasemmistolaisia vihreitä, ja sinut Sini sain kärkeen Turkulaisen vaalikoneessa, joten taidat itsekin olla melkoisen vassari :) Ja hyvä niin!

Terveisin Riina Simonen, Vasemmistoliiton punainen ja syvänvihreä ehdokas Helsingissä

19.10.08  
Blogger Sini Terävä said...

No, mielestäni kannattajat eivät vain luule äänestävänsä vasemmistopuoluetta vaan myös tekevät niin. Toki vasemmistolaisuutemme on osin erilaista kuin vanhojen vasemmistopuolueiden - olemme esimerkiksi nähneet, etteivät nykymaailmassa heikoimmassa tilanteessa ole perusduunarit vaan esimerkiksi opiskelijat tai ympäristö. Kaikki eivät halua pitää vihreyttä vasemmistolaisuutena mutta minun vasemmistokäsitykseeni (ja näemmä monen muunkin) se kyllä sopii.

En myöskään ole nähnyt missään oikeistohenkisiä sisäpiirejä. En tietenkään tunne kaikkia kunnallispäättäjiämme, mutten kovinkaan vahvasti usko tällaisia klikkejä olevan olemassa. Kyllähän päätöksiä ovat tekemässä äänestäjien valitsemat valtuutetut ja lautakuntien ihmiset. Jos äänestäjät eivät äänestä oikeistolaisia, miten nämä kuitenkin yllättäen pääsisivät päättämään kaikesta?

21.10.08  
Anonymous Anonyymi said...

No, meidän käsityksemme vasemmistolaisuudesta lienevät melko yhtenevät :)

Lisää pohdintaa (ja kommentteja) aiheesta tuoreessa bloggauksessani.

21.10.08  
Anonymous Anonyymi said...

Kyllähän vihreisiin mahtuu porukkaa laidasta laitaan. Seuraavassa vihreän puolueen jäsen kannattaa perimään pohjaavia rotuteorioita:

http://jussikniemela.blogspot.com/2008/10/erilaisuuden-ongelmista-ja-niiden.html

Tuota voisi jo kutsua aika "oikeistolaiseksi", eikö?

21.10.08  
Blogger Sini Terävä said...

Toki Vihreisiin mahtuu paljon kaikenlaista porukkaa. Sama pätee kaikkiin muihinkin puolueisiin. Meillä myös saa olla vapaasti eri mieltä, kun puoluekuri ei sido toimijoita.

Eivät kaikki vihreät ole vasemmistolaisia. Monet eivät myöskään halua asettaa itseään lainkaan oikeisto-vasemmisto -akselille. Tämän postauksen tarkoituksena oli vastata siihen ikuiseen väitteeseen oikeistolaisuudesta, ei niinkään korostaa vasemmistolaisuutta, vaikka itse vasemmistolainen olenkin ja näen puolueenikin sellaisena=).

21.10.08  
Anonymous Anonyymi said...

Hei Sini!

Tulenpa minäkin sosiaalilautakunnan jäsenenä työntämään lusikkani soppaan. Osallistuin eilen Niinistön Villen kanssa Turun radion vaalipaneeliin. Löysimme mielestäni paljon yhteistä, mutta on miellä puolueina erojakin. Tämä liittyy nimenomaan sosiaalipolitiikkaan.

Vihreät, aivan kuten kepulaisten alkiolaiset, ovat huolissaan vähäosaisista ja pienituloisista ja ovat valmiita ohjaamaan resursseja heille. Tämä on tietenkin mielestäni erittäin hyvä ja kannatettava ajatus ja tässä kohtaa tulemme varmasti tekemään yhteistyötä. Tämä ei kuitenkaan tee kepulaisista vasureita, ei myöskään vihreistä.

Kun puhutaan palvelujen tuotannosta, ovat Vihreät kilpailutuksen suhteen erittäinkin liberaaleja. Eilisessä paneelissa nousi esiin taas se kuuluisa valinnanvapaus. Me Vasemmistoliitossa taas haluamme tuottaa peruspalvelut omana tuotantona. Meidän mielestämme ihmisille suunnattuja palveluja ei pidä antaa markkinoiden armoille vaan tässä kohtaa palvelut pitää tuottaa laadukkaasti itse. Se tarkoittaa riittäviä henkilöstöresursseja perusopetukseen, päivähoitoon, vanhuspalveluihin. Hyvää yhteistyötä voimme tehdä kolmannen sektorin kanssa, mutta jo nyt meillä on esim vanhuspalveluissa todella suuria yrityksiä mukana tuottamassa palveluita. Nämä ovat voittoa tavoittelevia yrityksiä, eivät hyväntekeväisyysjärjestöjä. Minusta ihmisillä ei tule tehdä bisnestä. Näitä suuria valtakunnallisia, jopa kansainvälisiä liikemaailman yrityksiä, on myös terveyspuolella.

Kun taas luin Vihreiden paikallisen talousohjelman, siellä vilauteltiin palveluseteleiden laajentamista useammassakin kohtaan. Me Vasemmsitoliitossa emme syty palveluseteleille vaan koemme ne erittäin epäoikeudenmukaisiksi. Ja samaa kertoo kaikki raportit, joita olen sosiaalilautakunnassa saanut eteeni. Pahimmillaan iso joukko ihmisiä jää palveluiden ulkopuolelle eivätkä ne missään määrin ole tasa-arvoisia. Palvelun käyttäjät saavat samansuuruisen palvelusetelin, mutta palvelun joutuvat itse kilpailuttamaan auktorisoitujen palveluntuottajien kesken, joiden hinta-laatusuhde vaihtelee keskenään hurjasti.

Suhtautuminen palvelutuotantoon ja palveluseteleihin on siis se oleellinen syy, miksi itse en koe vihreitä vasemmistolaiseksi puolueeksi.

Toivotan kuitenkin sinulle Sini hyvää vaalimenestystä! Tarvitsemme uusia, nuoria radikaaleja valtuustoon!

23.10.08  
Blogger Sini Terävä said...

Tunnustan suosiolla, että oma vasemmistolaisuuskäsitykseni on vähän epäortodoksinen suomalaiseseen poliittiseen keskusteluun nähden. Minusta vasemmistolaisuuden ytimessä ei ole niinkään yksityinen-julkinen -jaottelu, vaikka sekin on tärkeä, vaan se, että halutaan pitää huolta niistä, joilla menee kaikkein huonoiten. Heikko-osaisimmista huolehtimisessa olennaista on toimiva hyvinvointivaltio. Olen Vasemmistoliiton kanssa samaa mieltä siinä, että hyvinvointivaltion turvaamisessa julkisesti tuotetut palvelut ovat hyvin usein paras, tasa-arvoisin ja myös taloudellisesti järkevin tapa.

Minulle kuitenkin tavoitteen saavuttaminen on tärkeämpää kuin keinot. Jos joskus havaitaankin, että yksityisesti tuotetut tai kolmannen sektorin palvelut ovat julkisia järkevämpiä, voidaan niitä ostaa. Tärkeintähän on se, että palvelut ovat saatavilla, laadukkaita ja hyviä. En näe, että näitä tilanteita, joissa yksityistäminen oikeasti on järkevää, on kovinkaan paljoa. En kuitenkaan halua kategorisesti sulkea sitä mahdollisuutta pois.

Oma vasemmistolaisuuteni on myös siinä mielessä vähän perinteisestä poikkeavaa, että näen heikko-osaisimpien joukkoon hyvin vahvasti kuuluviksi luonnon, ympäristön ja maailman köyhät. Perinteiseen vasemmistolaisuuteen kuuluu toki vahva kansainvälisyyspaatos, mutta välillä se tuntuu jo unohtuneen. Minusta vasemmistolaisuuteen kuuluu myös tasa-arvon ja ihmisoikeuksien ajaminen.

Tiedän, että niin minä, Riina kuin Mirkakin pidämme kaikki näitä edellä mainittuja asioita tärkeinä emmäkä välttämättä eroa kovin paljoa tässä suhteessa. Valitettavasti Suomen viralliset vasemmistopuolueet eivät tee mielestäni riittävästi näiden asioiden edistämiseksi.

23.10.08  
Blogger Sini Terävä said...

Ja vielä kiitos kannustuksesta! Vaalimenestystä ansaitsisimme kaikki=).

23.10.08  
Anonymous Anonyymi said...

Ongelmana yksityistämisessä ja palvelusetelien käytössä on esimerkiksi se, että seuraavassa vaiheessa meillä ei enää ole toimivia julkisia palveluita, kun uusliberaalit alkavat urputtaa niiden häiritsevän markkinoiden ehdollla tehokkaimmin tapahtuvaa palveluiden tuotantoa. Kun palvelut ostetaan yksityisiltä palveluntuottajilta, meiltä vähitellen katoavat julkisesti organisoidut palvelut.

Mielestäni tämä puhe siitä, että "eihän sillä ole väliä, miten palvelut tuotetaan, kunhan niitä tarjotaan" on sitä perusporvarillista propagandaa.

Missä tapauksissa muuten palvelun ostaminen yksityisiltä on mielestäsi "järkevää"?

kylteri

25.10.08  
Blogger Sini Terävä said...

En sanonut, ettei keinoilla ole mitään väliä. On niillä, muttei ehkä aivan niin paljon kuin vasemmistoliitto antaa ymmärtää.

Kannatan palvelusetelejä esimerkiksi tilanteessa, jossa julkisen puolen terveydenhoitoon on niin pitkät jonot, että odottaminen on epäinhimillistä ja vastoin hoitotakuuta. Paras ratkaisu on toki lisätä julkisen terveydenhuollon resursseja, mutta lyhyen aikavälin pelastuksena voidaan käyttää palvelusetelejä, jotta tarvitsevat saavat apua. Annan esimerkin opiskelijaterveydenhuollon puolelta. YTHS:n oma terapiatoiminta on aivan tukossa. Jos opiskelijat joutuisivat tähän jonoon, pitäisi terapiaan pääsyä odottaa ehkä vuosia. Nyt YTHS ohjaa potilaat yksityisille terapeuteille KELAn kuntotutustuen avulla. Ei mitenkään kamalan huono tilanne mielestäni.

Muuten en ole mitenkään järin innostunut palveluseteleistä.

Edellä mainittujen tilanteiden lisäksi yksityiseltä voi olla järkevää ostaa esimerkiksi joitain rakennuspalveluja tai niin harvinaisia hoitoja, ettei niitä toteuteta kunnallisella puolella juuri koskaan.

Ei ole olemassa mitään yhtä yksittäistä sektoria tai palvelua, jonka olisin valmis suoraan ostamaan yksityiseltä. Ei, lähtökohtani on, että palvelut tuotetaan julkisesti. Haluan kuitenkin pitää auki sen mahdollisuuden, että tilanteita katsotaan yksittäin ja joskus harvoin ostetaan yksityiseltä, jos se juuri siinä tilanteessa nähdään järkeväksi.

26.10.08  
Anonymous Anonyymi said...

Minusta parempi olisi tutkia ex-Vihreitä kansanedustajia ja kunnallispoliitikkoja. Mihin puolueeseen Vihreistä on tapana loikata, Vasemmistoliittoon vai Kokoomukseen?

25.3.09  
Anonymous Anonyymi said...

Hei!

Ihan ajatuksien herättämiseksi kannattaa lukaista hieman tästä näkemyksestä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Horseshoe_theory

Tämä on mielestäni juuri nyt olennainen ja ajankohtainen ajattelun apuväline kun pohditaan vasemmiston vuotoa perussuomalaisiin.

13.7.09  

Lähetä kommentti

<< Home