Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

27.4.10

Seminaareilua

Olenpas näemmä turhan pitkäksi aikaa ollut kirjoittamatta blogiseeni. Syy lienee se, että olen saanut kirjoittaa opiskelujen parissa enemmän kuin aikoihin. Pakerran paraikaa graduni tutkimussuunnitelmaa - tänään syntyi sitä kuusi sivua. Hyvä niin, sillä aikaisemmin ei ollut valmiina sivuakaan ja lähetyspäivä on jo ylihuomenna. Varsinaista kirjoitusurakkaa olenkin tehnyt naistutkimukseen. Klassikkokurssille on tullut kuukaudessa naputeltua yksi 12 sivun essee, yksi esitelmä ja seitsemän parin sivun oppimistehtävää. Onneksi en kärsi tyhjän ruudun ongelmista. =)

Molempien käynnissä olevien seminaarien, gradusemman ja tuon naistutkimuksen kurssin, yhteydessä en ole voinut olla pohtimatta sitä, kuinka ihmiset jaksavat istua hiljaa. Jotkut ihmiset ovat hiljaisia eikä siinä mitään. On myös tilanteita, joissa ei välttämättä kannata avata suutaan ja tilanteita, joissa yksikin turha puheenvuoro on liikaa. Hiljaisuus voi olla arvokasta. Opiskeluseminaareissa tilanne on kuitenkin toisin. Jos koko seminaarin tarkoitus on se, että siellä keskustellaan asioista (näissä tapauksissa graduteksteistä tai klassikkokatkelmista), on käsittämätöntä, että vähintään puolet ryhmästä istuu hiljaa eikä avaa suutaansa kertaakaan koko kahden tunnin session aikana. Viikosta toiseen.

Itse höpötän muuallakin, joten ei liene ihme, että olen ollut äänessä molemmissa seminaareissa. Pidän näitä semmoja kuitenkin erityisinä paikkoina puhua. Yliopisto-opiskelun pitäisi opettaa omien mielipiteiden esittämiseen, näkemystensä puolustamiseen, toisten kuuntelemiseen ja tieteelliseen väittelyyn. Suomessa tämä puoli tuntuu valitettavan usein unohtuneen opintosuunnitelmien tekijöiltä. Kun nyt kerrankin sitten pääsee tieteen ytimeen - puhumaan ja väittelemään tieteellisistä teksteistä - tuntuu surulliselta, että ihmiset eivät halua käydä keskustelua. Suomalaisessa yliopistokulttuurissa olisi tässä(kin) suhteessa paljon petrattavaa. Avaa suusi, opiskelija!

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Kaikille puhuminen ei ole yhtä helppoa. Itse jännitin aikaisemmin kaikkia yliopiston keskusteluseminaareja monta päivää aikaisemmin. Eräs hyvä ystäväni oli aika lailla samanlainen. Meidänlaisiamme lienee monta. Muistan myös kerran, kun eräs keskusteluseminaariemme jäsen totesi seminaarien jälkeen vihaisena, että oli ihan käsittämätöntä, että ihmiset eivät puhuneet mitään. Siinä seminaariryhmässä oli mukana myös yksi poika, jonka kädet tärisivät aina kun hän joutui puhumaan. Erään seminaarin jälkeen taas kuulin, kun parin minuutin esitelmän pitäjä, joka ei kuitenkaan esitelmäänsä pitänyt, kertoi opettajalle että ei kertakaikkiaan pystynyt koska jännitti niin sairaaloisen paljon. Kerran taas juttelin erään tutun kanssa, joka sanoi olleensa itku kurkussa eräässä seminaariryhmässä keskustelemassa, koska muut ryhmän jäsenet vain olivat niin tavattoman ilkeitä. Oma lukunsa ovat sitten koulussa kiusatut henkilöt, joilla vuosien (tai kymmenien vuosienkin)jälkeen saattaa olla vaikeata puhua isommissa ryhmissä.

Kaikki ylläolevat henkilöt ovat mielestäni kohtalaisen sosiaalisia, kavereita riittää jne. Toisille se puhuminen on vaan hirvittävän vaikeata. Ihan aidosti. Eikä sitä välttämättä näy päällepäin, koska joku jota ahdistaa aina paniikkikohtauksen rajoille asti seminaarissa saattaa ulos tullessaan aloittaa lörpöttelymaratonin.

4.5.10  
Blogger Sini Terävä said...

Kiitos kommentista, hyviä pointteja. Tarkoitukseni ei ollut olla liian suoraviivainen ja vaatia kaikkia puhumaan. Varmasti molemmissa semmoissa, joihin viittasin, on niitä jännittäjiä, joista sitä ei huomaa, koska ovat muuten puheliaita. Molemmissa on kuitenkin myös ihmisiä, joille oman esityksen pitäminen ei näyttänyt tuottavan mitään ongelmia tai joiden olen nähnyt puhuvan monissa muissa julkisissa tilaisuuksissa. Lähinnä näiden tyyppien hiljaisuus harmittaa.

Olen jännittänyt itsekin todella paljon julkisia esityksiä. En kuitenkaan ole koskaan kyennyt olemaan hiljaa, joten vähitellen olen päässyt jännityksestäkin. =)

6.5.10  

Lähetä kommentti

<< Home