Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

22.8.06

Nälkä

Pari kiinnostavaa artikkelia. Jokunen aika sitten sattui silmiini tekstinpätkä, jossa kerrottiin, että maailmassa on nykyään enemmän ylipainoisia kuin aliravittuja. Tämän päivän Hesarissa taas kerrottiin, miten suuri rooli sanitaatiolla ja hygienialla on aliravitsemuksessa. Pelkkä puhdas vesi ei riitä, jos saatavilla ei ole hygieenisiä käymälöitä ja mahdollisuutta huolehtia myös omasta hygieniastaan.

Esimerkit ovat kuvaavia: käymälöiksi kaivetaan avokuoppa. Kuoppa tehdään sinne, missä maa on pehmeintä. Se taas sattuu olemaan juuri kaivon vieressä. Sateiden, tulvien yms. aikana puhdas vesi ja jätevesi sekoittuvat hyvin helposti. Kehitysapuna on taas rakennettu hienoja elementtivessoja, joita ei ole sitten voitukaan rakentaa myöhemmin lisää, sillä materiaaleja ei ole ollut saatavilla. Käymälöinä on käytetty sitten niitä mitä ennenkin ja wc:stä on tullut esimerkiksi kanala.

Raadollisinta artikkelissa oli tieto siitä, että monesti aliravitsemusta esiintyy, vaikka ruokaa olisi riittävästi saatavilla. Likainen vesi ja heikko viemäröinti aiheuttavat tauteja, jotka riuduttavat, vievät ruokahalun ja estävät ruuan imeytymisen. Erityisen herkkiä tälle ovat pienet lapset ja HIV/AIDS-potilaat. Molempia sattuu esimerkiksi Afrikassa olemaan melkoisen paljon. Onkin mahdollista, että perheen aikuiset ovat ravittuja ja terveitä, mutta lapsi sairastelee ja kuolee aliravitsemukseen, vaikka ruokaa olisikin. Lapsi ei vain siitä pääse hyötymään.

Masentavaa on, ettei tästä juuri puhuta. Puhdasta vettä osataan jo vaatia, mutta hygieniaa, käymälöitä jne. ei keskusteluissa nosteta esille. Aihe on kai jotenkin epähieno. Silti viemäröinnin ja sanitaation parantamisella saataisiin aikaan paljon hyvää: tarttuvat taudit vähenisivät, terveydentila ja ravitsemus paranisivat, tyttöjen koulutusaste nousisi - aikaa ei kuluisi veden kantoon eikä koulunkäynti keskeytyisi kuukautisten ja surkeiden wc-olosuhteiden ristipaineessa.

Aloitettaisiinko sillä, että jokainen meistä uskaltaa puhua tästäkin aiheesta? Ja kun alamme puhua, puhuisimme oikeissa paikoissa? Ja laittaisimme muutkin puhumaan? Miten olisi?