Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

12.9.06

Adressipäivä

Tänään olikin melkoinen adressipäivä. Olimme luovuttamassa lastentekolakon adressia eduskunnan naisverkostolle ja varsinkin sen puheenjohtajalle Heidi Hautalalle. Eduskuntatalon portailla luovutimme 2859 nimen adressin. Ansioluetteloilla, tenttikirjoilla, työhakemuksilla, luentomuistiinpanoilla yms. täytettyjen lastenvaunujen takana seisten pidin seuraavan puheen:

"Arvoisa eduskunnan naisverkoston puheenjohtaja, hyvät läsnäolijat.

Kiitos, että olette saapuneet paikalle vastaanottomaan tämän lastentekolakkoadressin. Osoitatte, että tämä teema on tärkeä, vaikka liian pitkään ja liian monelta taholta siitä on vaiettu eikä sen merkitystä ole myönnetty.

Tämän on nyt muututtava! Vanhemmuuden kustannukset on lopultakin jaettava tasan työnantajien kesken. Lapsi ei ole mikään äidin oma kiva pikkujuttu vaan molempia vanhempia samalla tavoin koskettava suuri asia.

Lastentekolakko aloitettiin virallisesti vappuna 2005. Todellisuudessa se on kuitenkin ollut käynnissä jo pidempään: tutkimusten mukaan suomalaisten ihannelapsimäärä olisi keskimäärin 2,4 lasta. Todellisuudessa lapsiluku on kuitenkin 1,7. Missä ovat nämä puuttuvat lapset?

Nuoret naiset eivät yksinkertaisesti uskalla hankkia lapsia. Nuoria naisia piinataan vuosien pätkätyökierteessä ja elämän epävarmuudessa. Esimerkiksi valtion palkkalistoilla olevista alle 30-vuotiaista naisista vain 10 %:lla on vakituinen työsuhde. Eihän lapsia uskalla tehdä, jos talous on turvattu vain seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi eteenpäin!

Vanhemmuuden kustannusten tasajako on ainoa ja paras ratkaisu tähän ongelmaan. Vasta kun kuka tahansa työntekijä on työnantajalle yhtä kallis kuin nuori nainen, naisten pätkätyökierre saadaan katkaistua. Onkin pöyristyttävää, että näin yksinkertaista ratkaisua – joka kaiken lisäksi on toteutettu muissa pohjoismaissa jo vuosia sitten – näin vakavaan tasa-arvo-ongelmaan ei ole vielä otettu käyttöön.

Hallituksen esitys ei vielä ongelmaa täysin ratkaise. Toisin kuin esityksessä, äitiysloma-ajan palkan korvausprosentti tulisi nostaa sataan ja jakoon tulisi sisällyttää myös sijaisen palkkaamisen kustannukset, äitiysloma-aikana lisääntyneiden sairaslomien ja lapsen sairauden tuomien poissaolojen kulut.

Kun lähdetään kerran tasaamaan kuluja, miksei tasata sitten kunnolla. Kun lopultakin ollaan tekemässä näin hyvä ja tärkeä uudistus, miksi se jätetään näin tökerösti vaillinaiseksi? Jäähän hallituksen esityksen mukaan edelleen kolmannes äitiysvapaan nykyisistä kustannuksista äidin työnantajan maksettaviksi.

Vetoammekin nyt eduskuntaan. Päästäkää käsistänne vain sellainen laki, joka on aidosti tasa-arvoinen ja joka aidosti jakaa vanhemmuuden kustannukset työnantajien kesken. Tehkää laki, jonka jälkeen meidänkin lastenvaunumme täyttyvät muulla kuin ansioluetteloilla, työhakemuksilla ja tenttikirjoilla. "

Naisverkostolaiset ottivat adressin ihan sopuisasti vastaan. Heidi seisoi täysin asiamme takana. Keskustasta tosin tuli oikein kahdella suulla hallituksen kehumista. Onhan se totta, että hallituksen esitys on parempi kuin ei mitään. Ei se silti ole mitenkään autuaaksitekevä. Siinä on puutteita ja olisi ollut paljon järkevämpää tehdä kerralla vanhemmuuden kustannusten aito tasajako. Ja on kyllä vähän ontuva perustelu, että lapsiahan ei tehdä yhteiskunnalle vaan ne ovat suuri ilonaihe vanhemmilleen, kuten keskustan riveistä esitettiin. Juu, näin varmasti on. Tämä ei silti poista sitä tosiasiaa, että jos yhteiskunta ei tue tarpeeksi lastenhankkimista, täytyy asiaa ainakin pohtia paljon enemmän ja ehkä kokonaan jättää lapset hankkimatta, vaikka kuinka niistä iloa olisikin.

Iltapäivällä olin vielä mukana luovuttamassa opintoraha-adressia eduskuntapuolueiden puheenjohtajille. Opiskelijajärjestöt ovat yhtyneet vaatimukseen, että opintorahaa on nostettava 15 %. Siellä lähetystöjen vastaanottotilassa seisoimme, puhuimme ja hiki virtasi. Silti hallituspuolueet lupailivat edelleen vain ateriatuen nostoa ja keskustelua opintotuesta seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Vihreät, Vasemmistoliitto ja kristilliset olivat valmiita ajamaan opintotuen nostoa ja ilmeisesti esittävätkin sitä tänään budjettikeskustelussa. Kiitos siitä. Ehkä tästä voi nähdä paitsi sen, kenellä on arvot kohdallaan, myös sen, missä puolueissa opiskelija-/nuorisojärjestö pääsee todella vaikuttamaan puolueen linjaan=).

Tällaista vaikuttamistyötä tällä kertaa.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

heippa - olen tosi ylpeä sinusta.
siskosi

13.9.06  
Blogger Sini Terävä said...

Voi, ihanaa! Kiitos=). (Ja niin olen muuten myös mä susta)

13.9.06  

Lähetä kommentti

<< Home