Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

2.9.06

Haastepa haaste

Tulin näemmä haastetuksi. Sari oli asialla. Yritetäänpä sitten vastailla.

1. Kirja joka muutti elämääni.
Oivoi. Tämä on aika tuskallisen vaikeaa. Ei kai kirjoja ylipäänsä voi ruveta tällä tavalla listaamaan? Ne on liian ihania siihen! Eräässä mielessä pitäisi ehkä valita jokin hyvä lastenkirja, joita äitini luki minulle ja siskolleni lapsuudessani. Ne kuitenkin sytyttivät kiinnostukseni kirjoihin ja muuttivat elämääni - tai ainakin muovasivat sitä - aika perusteellisesti.

Jotta vältän vaikean valinnan kaunokirjallisuuden saralla, lähden toisaalle. Hyvin konkreettisella tasollani elämäni muutti Eric Hobsbawmin Äärimmäisyyksien aika. Se oli nimittäin pääsykoekirjani Turkuun ja sen myötä päädyin lukemaan poliittista historiaa. Uusi kaupunki, yliopisto jne. Muutos oli kuitenkin melkoinen.

2. Kirja jonka olen lukenut useammin kuin kerran.
Näitä on aivan valtavasti. Monia kirjoja olen lukenut kolme neljä viisikin kertaa. Viimeisin neljännelle (tai saattoi olla viideskin, en ole varma) kerralle päätynyt oli Tolkienin Sormusten Herra.

3. Kirja jonka tahtoisin mukaan autiolle saarelle
Täytyy kai lähteä perinteiselle linjalle: ottaisin varmaan Raamatun. Ei niinkään uskonnollisista syistä vaan siksi, että riittäisi ainakin suhteellisen monipuolista ja -sivuista luettavaa. Ehtisi sitten vaikka tehdä evankeliumien vertailua. Ei varmaan parempaakaan tekemistä olisi.

4. Kirja joka teki minusta hupakon.
Hupakon? Hmm hmm. Näitäkin on varmasti lukuisia, riippuen toki vähän, mitä hupakolla tarkoitetaan=). Varmoja naurattajia ja muutenkin aivan suloisia kirjoja ovat mm. Astrid Lindgrenin Mestarietsivä Kalle Blomkvist (luetaan mielellään kerran vuodessa, vähintään), Eeva Tenhusen Rakas perhe ja Mika Waltarin Ihmeellinen Joosef.

5. Kirja joka sai minut puhkeamaan kyyneliin.
Tuttu aloitus: monia, monia, niin monia. Ensimmäinen taisi olla Alcottin Pikku miehiä (kohta, jossa John Brooke kuolee) tai Montgomeryn Kotikunnaan Rilla (jossa Walter kokee saman kohtalon). Sittemmin minua ovat itkettäneet lukuisat kirjat Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarinasta Väinö Linnan Täällä Pohjantähden allaan.

6. Kirja jonka toivoisin tulevan kirjoitetuksi.
Jos kunnolla lähdetään utopian tielle: joku sellainen, joka tekee maailmasta onnellisemman paikan.

7. Kirja josta toivon ettei sitä olisi koskaan kirjoitettu.
Luulen, että tähän tulee vastattua ehkäpä kovin itsestään selvällä tavalla, mutta mitäpä tuosta. Hitlerin Mein Kampf. On kyllä muillakin kirjoilla tehty paljon pahaa, mutta tuo taitaa ansaita tämän kunnian jo pelkän tunnettavuutensa vuoksi.

8. Kirja jota luen parhaillaan.
Loppukesän kestäneenä ikuisuusprojektina on kesken Patomäen Tobinin veron toteutus. Kyllä se vielä tulee luettua. Aktiivisemmin olen ahminut Jeff Smithin Luupää-sarjakuvia. Nyt on menossa kuudes osa Vanhan miehen luola.

9. Kirja jonka olen aikonut lukea.
Luulen, että vaikka lukemiseen olisi määrättömästi aikaa, lukematta olisi silti hurjasti kiinnostavia kirjoja. Olen esim. ajatellut lukea Vihan hedelmät, Sadan vuoden yksinäisyyden, Kurjat, Nukkekodin, Ruusun nimen, Ihmiskunnan viholliset, Humisevan harjun jne. Myös historian alalla olisi lukemattomia lukemattomia kirjoja.

10. Haasta viisi bloggaajaa.
Haastetaan vaikka Siili, miss abled, Maria, Tapio ja Leena.

2 Comments:

Blogger miss abled said...

Jos haastaa jonkun, siitä pitäisi kertoa sen blogissa ;)

3.9.06  
Blogger Sini Terävä said...

Sori, ei tullut mieleen. Yritän parantaa tapani=).

3.9.06  

Lähetä kommentti

<< Home