Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

14.9.06

Miehistä taloutta ja liikuntaa

Eilinen aamupäivä hurahti perustuloseminaarissa. Alustukset ja keskustelu olivat ihan kiinnostavia, joskin tuntui, että ainakin osalla käsitys perustulosta oli hieman hakusessa. Semman lomassa jäin pohtimaan perustulokeskustelun - ja laajemminkin talouspoliittisen keskustelun - miehisyyttä. Eilisen seminaarin alustajat, viisi kappaletta, olivat kaikki miehiä. Selvä enemmistö yleisöstä oli yllättäen - miehiä. Kun muistelee kesällä vilkkaasti käytyä perustulokeskustelua sanomalehtien palstalla, ei ole kovin vaikeaa luoda käsitystä sukupuolijakaumasta. Kovin miehiseltähän sekin näytti.

Onko todellakin edelleen niin, että talouspolitiikka koetaan miesten alueeksi? Että se on sitä kovaa politiikkaa, jossa naiset "pehmeine arvoineen" eivät pärjää? Kaipa enemmistö taloustieteen opiskelijoista on jo naisia, mutta tämä ei silti vielä näy julkisuudessa. Isot pojat siellä kiistelevät, kättelevät ja hymisevät. Nainen on kai edelleen lähinnä se koriste. Ensimmäinen naisministeri oli Suomessa jo 1920-luvulla (Miina Sillanpää toisena sosiaaliministerinä v. -26-27 Tannerin demarihallituksessa). Eikö voisi vähitellen koittaa aika, jolloin naisesta voisi tulla myös valtiovarainministeri? Ihan se ensimmäinen sellainen. Ja pääministerikin muuten kuin kokeilumielessä.

Vaikka itse en suunnattoman kiinnostunut taloudesta olekaan (tällainen piilohumanisti pikemminkin=)), se ei takuuvarmasti johdu sukupuolestani. Nainen pärjää talouden maailmassa - niin kuin missä tahansa muuallakin - varmasti täysin yhtä hyvin kuin mieskin. Koska tämä saadaan uppoamaan paitsi sisäpiirin ukkojen päähän, myös meidän omiin päihimme? Kaipa naiset edelleen helposti itsekin jättävät talouden miehille. Ei ei ei! Täyskäännös tähän asiaan!

No, illalla sain taas uuden liikuntaelämyksen. Olin nia-tanssissa. Katselin sitä jo keväällä liikuntakalenterista, mutten päässyt tunneille. Se oli aivan mieletöntä! Saa tanssia juuri niin suureellisesti, itseseensä keskittyen ja villisti kuin tahtoo. Oli valtavan hyvä olo sen jälkeen. Ensi viikolla varmasti uudestaan.

Nyt puolueen vaaliohjelman pariin. Valitettavasti korjailtavaa löytyy edelleen melkoisesti.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Ehkä ongelma on nimenomaan siinä, että naisia ei yksinkertaisesti kiinnosta? Vähän samalla lailla kuin miehiä ei kiinnosta rakkausromaanit. Olen vahvasti sitä mieltä, että kysymys on kasvatuksesta, yhteiskunnan muoteista. Koska poikien oletetaan olevan kiinnostuneempia taloudesta kuin tyttöjen, heille myös puhutaan siitä enemmän ja innostavammin.

Juu juu, tämä oli törkeä yleistys. Varmasti on taloudesta kiinnostuneita naisia ja rakkausromaaneja lukevia miehiä. Voidaan kyllä silti kysyä, miksi talous on niin paljon parempi kiinnostuksen kohde kuin jotkut muut?

15.9.06  
Blogger Sini Terävä said...

Yhteiskunnalla ja sen antamilla malleilla on varmasti todella paljon vaikutusta tähän. Juuri näistähän kertoo sekin, että miehet ovat esillä talouspolittisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Mihinkään biologiseen tms. selitykseen en kyllä usko. On varmasti myös paljon miehiä, joita ei kiinnosta talous. Ne yhteiskunnan mallit ja rakenteet, jotka ovat syrjiviä, olisi kyllä lopultakin aika murtaa!

15.9.06  

Lähetä kommentti

<< Home