Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

29.12.06

Sosiaaliturva ei tarvitse uudistusta?

Arvon sosiaali- ja terveysministerimme Tuula Haataisen mielestä sosiaaliturvajärjestelmä ei kaipaa uudistamista. Onhan siellä pientä rukattavaa, mutta ei tarvetta millekään suuremmalle remontille, on Haataisen viesti. KELAsta sen sijaan tuli järkevää puhetta, kun pääjohtaja Jorma Huuhtanen esitti, että sosiaaliturvajärjestelmä uudistettaisiin nykyisestä tilkkutäkkimallista kohti mahdollisimman yhtenäistä mallia, jossa elämänhallinta ja työllistyminen olisi helpompaa. Huuhtainen haluaa lisäksi parantaa vähimmäisturvaa pikaisesti.

Samaa mieltä. Arvostan suuresti sitä työtä, jota vasemmisto on tehnyt suomalaisen sosiaaliturvan eteen. Hyvinvointivaltio on totaalisen ehdottoman mahtava juttu, ja vasemmistopuolueilla on siinä suuri roolinsa (voin kai tunnustaa, että 1900-luvun Suomen poliittista historiaa lukiessani saatan sisäisesti taputtaa pitkälle vuosisadan loppupuolelle aina, kun demarit pääsevät hallitukseen=)). Nyt on vain surullisesti niin, että maailma ja Suomi muuttuvat, mutta vasemmistopuolueet haluaisivat pitää sosiaaliturvamallimme ennallaan. Rakkaat ystävät, se mikä oli parasta työntekijälle vakaassa tehdastyösuhteessa, ei välttämättä ole sitä pätkätöiden kierteessä elävälle, opiskelijalle, mielenterveyskuntoutujalle tai työttömälle. Näitä ryhmiä on kuitenkin koko ajan lisää.

Sosiaaliturvaa on pystyttävä muuttamaan työelämän ja yhteiskunnan muutosten myötä. Vaikka joillain vasemmistopuolueiden edustajilla on tapana muuta väittää, muuttaminen ei välttämättä todellakaan tarkoita heikentämistä. Näin ei varmasti ole esimerkiksi omassa ajattelumallissani. Pikemminkin muutoksilla tavoitellaan parantamista, yhtenäistämistä ja olemassaoleviin ongelmiin vastaamista.

Hyvä muutosmalli löytyy esimerkiksi täältä.

3 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Eipäs Sini nyt niputeta kaikkia kaikkia vasemmistopuolueita samaan nippuun. Demarien ja Vasemmistoliiton välillä ei ole yhtäläisyysmerkkiä, muutenhan puolueet olisivat yhdistyneet jo ajat sitten.

Myös Vasemmistoliitossa käydään aktiivista keskustelua perustulosta ja siihen sopivasta mallista. Esimerkiksi Vihreiden perustulomallissa on vielä monta kysymysmerkkiä sekä kohtia, joita en suostuisi allekirjoittamaan. Mm. tasaveroon siirtyminen ei ole minusta mitenkään oikeudenmukainen juttu.

Vasemmistoliiton ns. perustulomallin keskusteluasiakirjaan voi käydä tutustumassa Vasemmistoliiton kotisivuilla. Oikesta sivupalkista löytää tiedoston.

http://www.vasemmistoliitto.fi/politiikka/ohjelmat/fi_FI/ohjelmat_aloitus/

Lopuksi lainaus Vihreän langan Niemeläiseltä (pe 22.12.2006) Perustulo on vaikea laji:

"Ensimmäinen asia, joka perustulosta pitää kertoa, on se, ettei jakoon ole tulossa senttiäkään lisää rahaa. Veikkaisin, että asia on suorastaan päinvastoin. Ellei tätä sanota suoraan auki, kyse on silkasta äänestäjien harhauttamisesta."

"Ja kansalle pitää kertoa myös, mitkä nykyiset tuet -myös harkinnanvaraiset - on tarkoitus lakkauttaa perustuloon siirryttäessä. Perustulon ongelma on siinä, että siitä ei voi puhua pelkkänä periaatteena, vaan pitää esittää koko järjestelmä kaikkine yksityiskohtineen ja seurausvaikutuksineen."

1.1.07  
Anonymous Anonyymi said...

Täytyy muistaa että Vasemmistoliitto toi perustulon (silloin puhuttiin "kansalaispalkasta") suomalaiseen politiikkaan, ja järjesti asiasta mm. seminaareja 90-luvun alulla. Pari vuotta Vasemmistoliitto hakkasi asialla päätään seinään joka oli vastassa, kun kaikki muut merkittävät puolueet, demarivetoinen ay-liike, sekä työnantajat vastustivat. Nyt asiaa on taas pidetty meilläkin enemmän esillä, kun näyttää että ajatusta ei enää täysin hylätä kaikkien muiden taholta.

Perustulossa, jota itsekin kannatan, on lisäksi se huono puoli, että mikäli sellainen tähän maahan luotaisiin nykyisessä porvarienemmistöisessä eduskunnassa, se täysin varmasti huonontaisi heikompiosaisten asemaa nykyisestä. Voimasuhteiden on muututtava radikaalisti ennenkuin voidaan kuvitella että saataisiin aikaan oikeudenmukainen perustulo nykyjärjestelmään verrattuna.

Minusta järkevin tapa edetä asiassa on muuttaa nykyistä järjestelmää pikku hiljaa pala palalta kohti perustuloa. Silloin ei uhrata vuosisataisia saavutuksia kivan jutun nimissä ja ammuta omaan jalkaan.

1.1.07  
Blogger Sini Terävä said...

Valitettavasti kyllä Vasemmistoliitoltakin on tullut lausuntoja vihreiden "oikeistolaisuudesta" mm. juuri perustulon kannattamisen vuoksi. Mutta ehkä ette ole ihan niin pahoja kuin demarit, kun sentään uskallatte puhua asiasta keskuudessanne=).

Vihreiden perustulomallissa on tällä hetkellä vasta suuntaviivat. Siellä on aukkoja, mutta ne paikataan, kun lopullinen malli hyväksytään helmikuun alussa. Odottakaahan vain. Tasavero kuulostaa pelottavalta, mutta jos katsoo kunnolla läpi laskelmat, näkee, että perustulo ja tasavero saavat aikaan aivan samanlaisen progression kuin nykyinen järjestelmä. Jos näin ei olisi, en voisi ikinä kannattaa sitä.

On totta, ettei perustuloa käytännössä pystytä eikä välttämättä kannatakaan toteuttaa kertarysäyksellä. Vihreät ovatkin esittäneet lukuisia välivaiheita tiellä kohti perustuloa. Yksi tällainen valiaskel on alle 1000 euron tulojen verovapaus.

10.1.07  

Lähetä kommentti

<< Home