Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

15.12.06

Tauko surullisista uutisista

Joinain päivinä ja tietyissä mielenaloissa surulliset uutiset pitäisi kieltää. Pitäisi olla päiviä, jolloin tuodaan esille, mitä kaikkea hyvää maailmassa kuitenkin on. Jolloin kerrotaan myös syntymistä eikä vain kuolemista, myös rakastamisesta eikä vain sotimisesta, ja naurusta eikä vain surusta.

Aamun ulkomaanuutiset meinasivat musertaa. Uutinen Somalian tilanteesta oli surullinen jo muutenkin, mutta kamalaksi sen teki kuva pienistä pyöreäposkisista lapsista aseineen ja palestiinalaishuiveineen. Jutussa lainattiin 7-vuotiasta, joka julisti olevansa valmis kuolemaan.

Tämän jälkeen uutiset Kiinan delfiinien sukupuutosta ja Kenian tulvien uhreista olivat jo aika liikaa. Miksi haluamme tehdä pahaa? Miksi on helpompaa olla välinpitämätön? Miksi pienet pakotetaan kuolemaan?

5 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Tiedän tunteen:( Mulla on toi olo joka aamu, mutta eilen oli just "niitä" päiviä, että kaikki oli ihan liikaa...:(

Ei tässä voi kuin yrittää toimia silti. Uskon yhä, että jos tahtoa löytyy, niin asioihin voi vaikuttaa. Vaikka aina se ei siltä tunnu:(

T: http://www.laurarantanen.net/

15.12.06  
Blogger Qtea said...

Luin tuon postauksen melkein heti kirjoitettuasi ja se seitsemänvuotias somalilapsi jäi mieleen. Sain päivän Hesarin käsiini vasta illalla ja todellakin, kuva oli aika unohtumaton. Löysin IHT:sta tuota samaa käsittelevän artikkelin . Pojan nimi ilmeisesti Osama Abdi Rahim. Myös Hesarin käyttämä kuvituskuva löytyy tuolta.

16.12.06  
Blogger surreal said...

Olisikohan tätä 7-vuotiasta ympäröivällä meidän näkökulmastamme, jos rehellisiä ollaan, aika sairaalla kulttuurilla mitään yhteyttä tähän uutiskuvaan? Millaisella kehitysyhteistyöllä ja miten voimme takoa näille ihmisille, miljoonien suuruisille massoille, että kunnioittakaa toisianne hieman enemmän, olkaa hieman sovinnollisempia, ratkaiskaa asioita puhumalla, opettakaa lapsillenne avarakatseisuutta, ihan tosi käyttäkää niitä kondomeja (vaikka imaami/pappi/heimojohtaja sanoisin toisin), älkää ympärileikatko tyttöjänne, antakaa ihmisten itse valita omat puolisonsa, AIDS ei todellakaan parane neitsyen raiskaamisella/viettelyllä jne.

Heidän päättäjilleen.. vähentäkää byrokratiaa ja korruptioita (omia etujanne siis!), vähentäkää sukulaisten suosimista, älkää pistäkö valtion rahoja omiin taskuihinn / omalle heimolle / aseisiin. Helpottakaa työntekoa, älkää sotiko, antakaa tietoon perustuvaa avointa seksuaalivalistusta kouluissa, rauhoittakaa lapsuus kasvulle, tutkiskelulle, älkää aivopeskö lapsianne jne. jne.

Jos ei näe, jos ei ymmärrä, jos on täysin olosuhteellistunut ympäristöönsä, näkee itsensä niiden arvojen kautta, niiden taustojen, konfliktien, perheensä edellisen sukupolven arvojen/traumojen/? kautta.. eikä takapajuinen uskonnollisuus auta asiaa, ei tribalismi, eikä (...)

Ruokaa voi antaa, lääkkeitä, pystyttää YKn pakolaisleirejä.. Oireiden pahimpien ilmentymien hoitamiseen.

Mutta miten todella vaikuttaa niihin todellisiin syihin näiden uutiskuvien takana? Ihanteena voidaan todeta, että kaikkien ihmisten tulisi olla samanarvoisia. Kaikkien arvojen, kulttuurien ja käsitysten ei tule olla samanarvoisia. Niissä on maailman suurin köyhyyden syy ja ylläpitäjä, ei suinkaan noin yleistäen länsimaissa, vaikka emme voikaan täysin käsiämme pestä.

19.12.06  
Anonymous Maria said...

minkhä takia
kukhan itteänsä kunnioittava ihminen
ei tapa leppäkerttua

minkhä takia
jokhainen itteänsä kunnioittava ihminen
tappaa kaiken muun mutta ei leppäkerttua

(Juhani Koskinen)

Sitä vaan että miksi, ja minkä takia,
kaikki -

:(

21.12.06  
Blogger Sini Terävä said...

Näinpä.

21.12.06  

Lähetä kommentti

<< Home