Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

21.1.07

Ihan oikeesti

Vasemmistoliitto avasi vaalikampanjansa ja julisti olevansa ihan "oikeasti vasemmalla". Samalla puheenjohtaja Korhonen esitti vihreiden olevan "selkeästi oikeistolainen porvaripuolue". Vihreiden oikeistolaisuudesta on tullut mantra, jota kuka tahansa voi toistella missä tahansa tilanteessa ja täysin ilman perusteluja. Älähdys on suunnaton, jos vaikka demareita sanoo oikeistolaisiksi. Perusteluja vaaditaan ja vasta-argumentteja esitetään. Sama pätee muihin puolueisiin. Jostain syystä vihreiden oikeistolaisuutta ei kuitenkaan tarvitse perustella.

Olen pohdiskellut monesti, mikä vihreistä tekee niin hurjan oikeistolaisia. Se, että haluamme poistaa köyhyyden ja eriarvoisuuden ja olemme erityisen huolissamme lasten luokkayhteiskunnasta? Se, että opiskelijoiden köyhdyttäminen tulee mielestämme lopettaa? Että olemme aidosti kansainvälisiä, kannamme huolta myös kehitysmaiden köyhistä? Vai kenties se, että puolustamme nykymaailman ehkä kaikkein heikoimmassa asemassa olevaa - ympäristöä?

9 Comments:

Blogger Nikke said...

Mä meinasin kans blogata tästä, mutta ehdit ensin :)

Itse asiassa naurahdin ääneen hieman, kun luin tuon luonnehdinnan "selkeästi oikeistolainen porvaripuolue", niin monta kertaa on saanut kuulla saman letkautuksen Vasemmistoliitosta päin. Sun kysymykset kaipaa ehdottomasti vastauksia. Samalla me voimme yrittää luopua savupiipunhalaaja-retoriikasta. Se vain on kovin vaikeaa.

21.1.07  
Blogger Samuli said...

Kokoomus on eri mieltä kuin vasemmistoliitto. Vihreät ovat eri mieltä kuin vasemmistoliitto. Niinpä voidaan päätellä, että Kokoomus ja vihreät ovat samaa mieltä?

Tai sitten valtansa menettäneet vasemmistoliittolaiset ovat katkeria ja sisäisissä ristiriidoissaan etsivät ulkopuolisia vihollisia.

21.1.07  
Blogger surreal said...

Vihreät ovat oikealla, koska sen toivotaan reflektiona tuovan "oikeasti vasemmalla" olevalle vasemmistoliitolle ääniä kevään eduskuntavaaleissa. Hyökkäys vihreitä vastaan on laskelmoitu, koska puolueet kamppailevat osin samoista maailmanparantaja-henkisistä äänestäjistä. Kysymys ei ole mistään muusta kuin populistisesta, laskelmoidusta mielikuvien luomisesta.

Aivan samaan vihreät pyrkivät toistuvalla kyseenalaistavalla retoriikallaan siitä, että voivatko muut puolueet olla "oikeasti vihreitä", mikä on lähes yhtä infantiilia.

21.1.07  
Blogger surreal said...

Vielä: Tanska nostetaan usein vihreiden retoriikassa ympäristönsuojelun/ilmastonmuutoksen mallimaaksi. Maassa on vallassa oikeistohallitus ja ainoalla (osin) vihreällä puolueella Punavihreällä Allianssilla (tansk. Enhedslisten, kirjaimellisesti yhtenäisyyslista tjsp) 3.4% kannatus.

21.1.07  
Anonymous Mirka said...

Kyllä minusta olisi mahtavaa, jos Vihreiden edustaja ei enää osallistuisi oikeistoryhmän ryhmäkokouksiin ennen sosiaalilautakunnan kokouksia vaan tulisi rohkeasti vasureiden kanssa parantamaan maailmaa.

Edustajanne voisi myös symbolisesti siirtyä sosiaalilautakunnassa istumaan pöydän toiselle puolelle, jossa me vasurit demareiden kanssa istutaan. Samaa pätee tietenkin myös muihin lautakuntiin. Ehkä seuraavalla kaudella?

Terkuin, mirka :)

21.1.07  
Anonymous Anonyymi said...

Hmm, kyllä minäkin pidän Vihreitä oikeistopuolueena. Ja syytä siihen voidaan etsiä puoluejohdosta ja sen linjauksista. Sen sijaan suuri osa (jollei suurin) vihreiden kannattaja ja jäsen on aidosti vasemmistolainen tai ainakin kannattaa vasemmistolaisia arvoja vaikkei tunnustaisikaan oikeisto-vasemmisto-asetelmaa.

Ongelma onkin siis enemmän siellä puolueen yläpäässä kuin kentällä tai kannattajakunnassa. Myös, kuten Mirka tuossa totesi, on syytä vähän looppailla sitä vihreiden kunnallispolitiikkaa.

Tämä siis minun nöyrä näkemykseni asiasta.

22.1.07  
Blogger Sini Terävä said...

Mirka, olen täysin samaa mieltä. Surettaa ajatella, että vihreät istuvat porvariryhmissä. Valitettavasti tämä on monesti ainoa vaihtoehto. Vasemmistoryhmät eivät useinkaan pyydä vihreitä mukaansa. Jos lautakunnassa esim. on yksi ainokainen viheriä, on ymmärrettävää, että hän haluaa kuulla muidenkin mielipiteitä päätettäviin asioihin. Jos vassarit tai demarit eivät halua meitä ryhmiinsä mutta porvarit pyytävät mukaan, päätös on aika ymmärrettävä. Toisissa lautakunnissa taas sen paremmin oikeisto kuin vasemmistokaan ei halua meitä mukaansa. Ruvetkaa siis tekin pyytämään meitä ryhmätapaamisiinne; luulen, että moni mielellään vaihtaisi "puolta"=).

Totta kai porvarisyytökset ovat tarkoituksellisia ja vaalitaktisia. Outoa asiassa on se, että niitä voi esittää täysin vailla perusteita. Voi vain sanoa "vihreät on porvareita koska ne on porvareita" ja muut nyökyttelevät vieressä.

Meistä monet eivät halua laittaa itseään vasemmisto-oikeisto -akselille. Sitten on meitä, jotka sanovat suoraan olevansa jotain, kuten itse olen täysin avoimesti vasemmistolainen. On uskomatonta, että edelleen oletetaan, että tämä jako on se ainoa, jolla puolueita tai ihmisiä voi määritellä. Mitä jos sanon, että vihreät ovat ainoa todella arvoliberaali, suvaitsevainen ja solidaarinen puolue? Se on nimittäin totta. Tässä asiassa taas kaikki muut puolueet hajoavat, ja silti koen kyseisen asian vähintään yhtä tärkeäksi kuin vasemmisto-oikeisto -jaon.

23.1.07  
Anonymous kengu said...

Sini, kommenttisi viimeinen kappale on upeaa asiaa! Siihen on helppo yhtyä tällaisenkin ajat sitten vasemmistopuolueeseen sitoutuneen keski-ikäisen täti-ihmisen!
Esim. oma puolueeni hajoaa monessa minulle tärkeässä asiassa (niin kuin muutkin puolueet).

24.1.07  
Anonymous Anonyymi said...

Mitä jos sanon, että vihreät ovat ainoa todella arvoliberaali, suvaitsevainen ja solidaarinen puolue? Se on nimittäin totta. Tässä asiassa taas kaikki muut puolueet hajoavat, ja silti koen kyseisen asian vähintään yhtä tärkeäksi kuin vasemmisto-oikeisto -jaon.

Totta!
konservatiivi-liberaali-akselilla vihreitä on paljon helpompi hahmottaa, koska merkittävästi suurin osa kuuluu liberaaliin siipeen joka on kyllä hemmetin hyvä asia nimenomaan Vihreissä. Vaikka puolueen puheenjohtaja ei kaikissa puheissaan kyllä kovin liberaalilta ole kuulostanut. Sen sijaan varapuuhikset on jo eri maata.

Sanotaanko näin että Vihreissä on todella paljon potentiaalia ja todella toivon että lisää nuoria pääsee johtaviin elimiin puolueen sisällä, niin tulevaisuus on aika valoisa.

Sen sijaan vasemmistolaisiksi julkisesti tunnustautuvat puolueet kantavat kyllä liikaa tuota konservatiivisuuden taakkaa kiitos ikärakenteen ja rintamalinjoille linnoittautumisen takia. Tämä niin kauan kun esimerkiksi vasemmistoliiton johdossa ei nähtä uutta sukupolvea, jotka taas ovat hyvinkin modernisti liberaaleja.

Omissa silmissäni vihreät on hyvin kehityskelpoinen puolue kaiken kaikkiaan.

24.1.07  

Lähetä kommentti

<< Home