Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

31.1.08

Elää kuin opettaa

Mielestäni opiskelijoilla tulee olla mahdollisuus ja oikeus keskittyä työhönsä - opiskeluun. Opiskelijoilla tulee olla riittävä toimeentulo ilman työssäkäynnin pakkoa, riittävästi aikaa opiskella itselleen sopivalla tavalla ja levätä sekä riittävästi akateemista vapautta kootakseen itselleen sopivan kokonaisuuden.

Näin ei valitettavasti kovin usein ole. Yhteiskunta vaatii jatkuvasti lisää, opintoraha on pidetty pienenä ja opintoaikoja rajattu. Opiskelijoita ajetaan putkeen. Kun tarpeeksi kauan ajetaan, alkaa itsekin ajatella putkimaisesti. "Olen opiskelija, mun on opiskeltava ja käytävä töissä, oltava tehokas koko ajan."

Yritän toisin. Jos kerran puhun opiskelijoiden oikeudesta keskittyä opiskeluun ja oikeudesta vapaa-aikaan, voisin yrittää toteuttaa sitä omassa elämässäni. Tähän asti olen pärjännyt ilman lukuvuosien aikaista töissäkäyntiä, mutta kesätöitä olen pitänyt itsestään selvinä ja stressannut keväisin hakuprosessissa. Vaikka puhun oikeudesta lepoon ja vapaa-aikaan, olin suistunut siihen putkeen, jonka mukaan on ihan ok, että opiskelijoilla ei ole koskaan lomaa.

Viime kesänä en ollut töissä. Tarvitsin lomaa todella paljon. Siksi tuntui entistä pakottavammalta mennä tänä kesänä töihin. Enhän voi olla kahta kesää ilman kesätöitä!

Miksen voi? Miksen voi opiskella myös kesällä, tehdä sitä oikeaa työtäni? Miksen voi pitää vaikka kuukauden lomaa?

Huoli rahasta ja kokemuksen vähäisyydestä vaikeutti päätöstäni. Olen elänyt ilman opintolainaa. En halua elää velaksi, en halua lisätä epävarmuuden tunnetta työllistymisestä velkataakalla. En myöskään halua toista loppuun palamista opiskeluaikana. En halua putkea, jossa on "vaan pakko" tehdä asioita. Haluan vaihtoehtoja, haluan elää niin kuin tuntuu hyvältä. Haluan pitää huolta jaksamisestani. Haluan kunnioittaa oikeuttani opiskella.

Haen muutamaa kiinnostavaa kesätyöpaikkaa, mutta en lähde juoksemaan kaikkia kauppoja ja kahviloita läpi. En ryhdy feissaamaan tai siivoamaan. Jos en saa niitä kiinnostavia paikkoja, opiskelen ja pidän lomaa. Elän kuin saarnaan.

4 Comments:

Anonymous Kengu said...

Hyvä Sini! juuri noin pitääkin toimia, vaikka myönnän, että työkokemuskin on tärkeää ja että potentiaaliset työnantajat sitten valmistuttuasia kyllä katsovat myös opiskeluajan kesätyökokemusta. Silti on tärkeää pitää huolta itsestään - kyllä niitä töitä ehtii sitten myöhemminkin. Voi hyvin!

1.2.08  
Anonymous Anonyymi said...

Oletko Sini (saanhan sinutella) koskaan ajatellu, miksi vasta yli 20 vuotias on lainsäädännön mukaan täysi-ikäinen opiskelijana. Nimitäin siihen asti vaikuttavat joko vanhempien tai jopa poikaystävän/naisystävän tulot ? Itse olen asiaa vuosikymmenen hämmästellyt ... enkä vieläkään ole keksinyt mikä Suomen lainsäädännössä OIKEUTTAA tämän ikärasismin opiskelijan kohdalla.
Lain mukaan 18 v on täysi ikäinen .... miksei sitten opiskelija ?
Voiko opintososiaalisissa tuissa rikkoa perustuslakia ?

3.2.08  
Blogger Minna Uu said...

Jaksaminen on kaiken A ja O. Ei ole mitään järkeä vetää itseään piippuun vain siksi että "kuuluu" mennä kesätöihin. Itse olen tehnyt kummia pätkätöitä vuodet läpeensä, ei ehkä taloudellisesti kannattavinta, mutta joustaa myös tarvittaessa hyvin.

Sulla on kuitenkin työkokemusta myös esim TYYstä, joten CV:si on komeampi, kuin monen muun. On Siwan kassakin toki arvokasta kokemusta, mutta tottahan sitä mieluiten tekee asioita, jotka kiinnostavat.

Sitäpaitsi, jos opiskele kesällä, tenttikirjoja on varmasti paremmin saatavilla:).

Huomenna Vartiovuorelle?

4.2.08  
Blogger Sini Terävä said...

Kiitos kannustuksesta! Vartiovuori jäi valitettavasti väliin, kun oli muuta menoa just samaan aikaan.

Tuo vanhempien tulojen vaikutus on todella kummallinen pykälä. Tokihan laki määrää vanhemmille elatusvelvollisuuden koko lukion ajaksi, mutta ei se silti selitä tuota 20 vuoden ikärajaa. Ja miten sitten vaikka ammatillinen koulutus. Opiskelijajärjestöt varsinkin toisella asteella ovatkin viime vuosina aktiivisesti puhuneet vanhempien tulojen vaikutuksen poistamisesta. Toivottavasti hallitus ottaisi asian hoitaakseen.

5.2.08  

Lähetä kommentti

<< Home