Kiusaaminen on kiusaamista
Olin eilen käymässä Hankenin Management and Organisation -laitoksella. Meille esiteltiin erilaisia tasa-arvoon liittyviä tutkimushankkeita, joita Hankenilla tehdään. Keskeiset voimahahmot tutkimustyön taustalla ovat Jeff Hearn ja Marjut Jyrkinen.
Saimme vain pienen pintaraapaisun siitä, millaisia tutkimusteemoja laitoksella on. Yksi niistä on kaikille tuttu: eduskunnan tasa-arvoselvitys on tehty osana erästä laitoksen tutkimusta. Kiintoisa oli mm. Denise Salinin tutkimus työpaikkakiusaamisesta. Tutkimuksessa oli annettu koehenkilöille luettavaksi sama teksti, jossa esiteltiin kiusaamistapaus. Yhdessä versiossa sekä kiusaaja että kiusattu olivat miehiä, toisessa naisia ja kolmannessa kiusaaja oli mies ja kiusattu nainen. Ihmisten näkemykset siitä, oliko tapauksessa kysymys kiusaamisesta vaihtelivat näiden eri sukupuolisten versioiden välillä.
2 Comments:
Kirjoitit Sini näin:
"...näkemykset siitä, oliko tapauksessa kysymys kiusaamisesta vaihtelivat näiden eri sukupuolisten versioiden välillä."
Voisitko pähkinänkuoressa kertoa, minkälaisia tulokset olivat näissä tutkimusasetelmissa? Millä tavalla sukupuoli vaikutti siihen, koettiinko tilanteissa tapahtuneen kiusaamista? Kiitos
Valitettavasti en voi. Tilaisuudessa esiteltiin lukuisia tutkimushankkeita, joten tuloksia ei esitelty näin yksityiskohtaisesti.
Mielestäni ei kuitenkaan ole väliä, koettiinko tilanne kiusaamiseksi helpommin, jos esim. uhri oli mies ja tekijä nainen kuin toisinpäin. Kiusaamisen ja sen tunnistamisen pitäisi olla asia, jossa sukupuolella ei ole väliä. Samojen kriteerien tulee koskea kaikkia tilanteita. Tämän tutkimuksen mukaan näin ei ole.
Lähetä kommentti
<< Home