Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

5.9.08

Asevelvollisuudesta

Eilen Miesjaoston kokouksessa keskusteltiin siitä, onko nykyinen vain miehiin kohdistuva asevelvollisuus syrjivä. Onhan se, oli yhteinen mielipide. Esiin nousi kuitenkin se yleinen perustelu, ettei naisia voi pakottaa armeijaan, kun naiset synnyttävät.

Mielestäni tämä on aika ontuva perustelu. Naisten synnyttäminen on biologinen asia. Miesten asevelvollisuus on yhteiskunnallinen asia. Nämä eivät kyllä ole ihan yhteismitallisia. En usko, että kovin moni nainen kokee varsinaisesti synnyttämistä tai äitiyttä kovinkaan kovaksi taakaksi. Ja eiväthän kaikki naiset edes halua tai saa lapsia. Isompi ongelma on varmaankin se, mitä synnyttämisestä aiheutuu: pätkätyöt. Koska vanhemmuuden kustannukset ovat äidin työnantajan harteilla, ei nuoria naisia palkata vakitöihin. Vanhemmuuden kustannukset eivät ole biologiaa. Niistä voidaan päättää ihan Suomen eduskunnassa. Jos vanhemmuuden kustannukset olisi jaettu tasan, ei olisi syytä syrjiä nuoria naisia työmarkkinoilla. Tämän jälkeen se synnyttäminenkään ei välttämättä olisi enää niin kova taakka tai käypä perustelu.

Jos asevelvollisuuden syrjiminen halutaan poistaa, voitaisiin tehdä kaksi yhteiskunnallista päätöstä. Ei sillä biologialla olisi niin väliä. Päätöksillä lopetettaisiin miesten syrjiminen asevelvollisuudessa ja naisten työmarkkinoilla.

(itse tosin olen sitä mieltä, että yleinen asevelvollisuus pitäisi ylipäänsä lakkauttaa, mutta ei siitä nyt)

2 Comments:

Blogger Matti said...

Pääosin samaa mieltä kanssasi, mutta tarkennus silti: synnyttämisen ja asepalveluksen olennainen ero ei ole yhteiskunta-biologia.

Myös synnyttäminen on yhteiskunnallinen asia. Nykyään naisilla on täysi oikeus käyttää ehkäisyä, tehdä abortti tai olla harrastamatta seksiä. Kannatan näitä naisten oikeuksia.

Miehet sensijaan viedään vankilaan, jos he eivät suorita ase- tai rangaistusluonteisen pitkää siviilipalvelusta (siviilipalvelus 13 kk, lyhin asepalvelus vain 6kk). Asevelvollisuus on yhteiskunnallinen, sukupuolispesifi rasite, ja siten miesten tasa-arvo-ongelma.

Koko vertailu lasten tekemiseen on muuten täysin absurdi: jos se minusta olisi kiinni, tekisin kyllä mieluummin lapsia, mutta en tekisi niitäkään isänmaan resurseiksi, vaan ihan muista syistä.

6.9.08  
Blogger Sini Terävä said...

Samaa mieltä.

7.9.08  

Lähetä kommentti

<< Home