Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

17.9.08

Politiikan henkilöitymistä

Olen vastannut Ylen ja MTV3:n vaalikoneisiin. Ylen koneessa oli aika peruskysymyksiä; mukaan oli myös laitettu ne ihastuttavat "onko terveydenhuolto vai peruskoulu tärkeämpää?" -tyyliset kyssärit. Vähän outoa oli, ettei koneessa ollut lainkaan paikkaa kuvalle.

Maikkari sen sijaan nosti oikein kunnolla henkilön esille. Kysymyksinä oli mm. "Uskotko Jumalaan?" "Viihdytkö sinkkuna?" "Kuuluuko tapoihisi käydä kirkossa?" "Kuuluuko tapoihisi käydä kaljalla?". Ei välttämättä asioita, jotka ovat ihan ensisijaisina noin politiikan kannalta. Mutta ilmeisesti mainosteeveessä pelataan lähinnä hyvillä tyypeillä. Toki on varmasti totta, että ihminen kokonaisuutena, ei vain hänen teemansa ja politiikkansa, on yhä keskeisempi äänestyspäätöstä tehtäessä. Mielestäni edellä mainitun kaltaiset kysymykset eivät vain ehkä ole juuri se kaikkien paras tapa nostaa henkilö esille.

Samaisessa vaalikoneessa oli myös aika, ööh, vinkeä kysymys. Vastausvaihtoehtoina olivat samaa ja eri mieltä ja asteikko sillä välillä, ja kysymyksenä oli "Usko ydinperheeseen". Mitä siihen sitten sanot? Vaikka kuinka olisi sitä mieltä, että mitä moninaisimmissa perheissä voi olla onnellinen, että moninaisuus on rikkaus, ettei ole väliä vanhempien sukupuolella tms., harva meistä kai silti ydinperhettäkään huonona pitää. Minä ainakin haluan uskoa monenlaisiin perheisiin enkä siksi voi olla eri mieltä ydinperheestä uskomisessakaan. Jo on varsinainen kysymysmuotoilun riemuvoitto.

Turun sanomien ja Turkulaisen vaalikoneisiin ei ole vielä tullut tunnuksia. Sen sijaan on kyllä kuulunut, että molemmissa ehdokas joutuu maksamaan, jos haluaa vaalikoneeseen kuvansa tai linkin nettisivuilleen. Aivan älytöntä rahastamista. Eikö vaalikoneiden pitäisi palvella äänestäjiä ehdokkaiden valinnassa? Eikö sitten pitäisi olla hyvä, jos äänestäjä pääsisi tutustumaan haluamiinsa ehdokkaisiin mahdollisimman helposti? Ilmeisesti ei. Ilmeisesti näiden vaalikoneiden tekemisen takana eivät ole mitkään äänestysaktiivisuuden noston tai ehdokkaan etsimisen helpottamisen kaltaiset ajatukset. Ei, kunnon kapitalistihan se sieltä takaa taitaa kurkkia.

3 Comments:

Blogger Heikki Sairanen said...

Minulla kesti kauan keksi, miksi MTV3 kysyy noin typeriä kysymyksiä.

Sitten joku selitti:

Lööppi: "Vihreät käyvät usein kaljalla"

Lööppi: "Julkkisehdokas X on sinkku!"

17.9.08  
Blogger Sini Terävä said...

Ihan totta, ei ollut tullutkaan mieleen. Ja mäkin laitoin käyväni usein kaljalla, vaikken edes juo olutta=).

18.9.08  
Blogger emma said...

haha. luulen, et maikkari on käyttäny samaa kyselylomakepohjaa, ku valitessaan BB-kilpailijoita.

24.9.08  

Lähetä kommentti

<< Home