Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

24.5.09

Keskustelu voi tarkoittaa myös vähemmistössä olemista

Luin aamun Hesarista nuorehkon oikeustieteilijän haastattelun. Nainen oli opiskellut perustutkintonsa Suomessa ja tohtoroitunut USAssa, jossa toimii nyt apulaisproffana. Artikkelissa pisti silmään viime aikoina yleistynyt argumentti: "tästä ja tästä aiheesta ei saa käydä Suomessa keskustelua." Tällä kertaa ei siis puolustettu lukukausimaksuja, haluttiin vain avata keskustelua niistä, kun nyt Suomessa ei aiheesta saa puhua.

Sinänsä argumentti on nerokas. Sillä käyttäjä antaa itsestään kuvan demokraattisena ja avoimena ihmisenä, jolla ei ole tabuaiheita. Vastustajat taas ovat änkyröitä, jotka ovat lukkiutuneina juoksuhautoihinsa kieltämässä keskustelua.

Argumentti vain monesti on valheellinen. Tuntuu, että sitä käytetään silloin, kun on havaittu, että enemmistö on eri mieltä kuin itse. Esimerkiksi lukukausimaksuista on kyllä viime vuosina käyty keskustelua (itsestäni tuntuu, että jopa erittäin paljon) mutta enemmistö keskustelijoista nyt vain sattuu vastustamaan lukukausimaksuja. Keskustelun luonteeseen kun kuuluu, että ihmiset voivat olla eri mieltä ja omine mielipiteineen voi jäädä myös vähemmistöön. Se on sitä paljon kaivattua keskustelua.

2 Comments:

Blogger Sini Terävä said...

Äh, sähelsin kiireessä kommenttien kanssa. Joltakulta anonyymiltä oli tullut seuraava kommentti, jonka kyllä oli tarkoitus päästä läpi: "Sen lisäksi, että sorrut tässä halpaan argumentum ad hominemiin, myös väheksyt avointa keskustelua. Minäkään en kannata lukukausimaksuja, mutta en silti kiistä, etteikö niistä puhuta. Ei meinaan puhuta, tabu mikä tabu."

31.5.09  
Blogger Sini Terävä said...

Kommentaattorille: En kyllä mielestäni mene henkilökohtaisuuksiin tai muihinkaan asiattomuuksiin. Esittelin artikkelissa haastatellun henkilön siitä - sinänsä typerästä syystä - että Hesarin ei-uutisjuttuihin ei oikein voi linkittää, kun arkisto on maksullinen. On myös melko omahyväistä olettaa, että kaikki muut ovat lukeneet samat artikkelit kuin minä.

Kaipaisin joitain todisteita sen tueksi, että lukukausimaksuista ei keskustella. Tämä on juuri se mantra, jota kritisoin. Sanotaan, ettei keskustella mutta ei näytetä mitään tämän tueksi. Näin vuosia opiskelija-aktiivina toimineena voi sanoa, että kyllä on keskusteltu. On myös keskusteltu niin maan voimakkaasti päättävissä pöydissä, kun lukukausimaksukokeilu on kuitenkin hallitusohjelmaan päätynyt. Vai tuulestako se olisi sinne tempautunut?

Esimerkki yhdestä keskustelunavauksesta: www.vaarauhaa.info.

31.5.09  

Lähetä kommentti

<< Home