Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

6.5.10

Älä laihduta!

Juhlistin tänään vietettävää Älä laihduta -päivää syömällä ison pallon suklaajäätelöä. Nyt se oli helppoa. Aina ei ole ollut. Olin vuosia tilanteessa, jossa toisinaan söin hyvällä omallatunnolla mutta toisinaan iski kova syyllisyys ja itseinho. Syömisestä. Vähän liian monesta suklaapalasta tai väliinjääneestä jumpasta. Yhdestä kertyneestä kilosta.

En ole koskaan laihduttanut. Niin terve olen aina saanut olla, että olen tajunnut, että se olisi omalla kohdallani aika vihoviimeinen temppu. Kaikki eivät ole yhtä onnellisia. Syömishäiriö on sairaus. Syömishäiriössä ei ole mitään hienoa. Ei ole hienoa laihduttaa. Ei ole hienoa, kun elämä pyörii syömisen tai syömättä jättämisen ympärillä. Ei ole hienoa tuntea itsensä arvottomaksi.

Älä laihduta. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä sinun ei sitä terveytesi vuoksi tarvitse tehdä. Ja julkisen paineen vuoksi laihduttaminen - se se vasta turhaa onkin.

2 Comments:

Blogger Mikko Ellilä said...

Kyllä lihavien ihmisten pitäisi laihduttaa. Anoreksian vastustamisesta ei mitenkään voida vetää sitä johtopäätöstä, että ylipainoiset ihmiset eivät saisi laihduttaa normaalipainoisiksi.

Itse olen aina ollut normaalipainoinen enkä ole koskaan laihduttanut. Silti suosittelen laihduttamista kaikille ylipainoisille tuttavilleni. Ylipaino on merkittävä terveysriski. Ylipaino aiheuttaa mm. diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja ja sitä kautta ennenaikaista kuolleisuutta.

Anoreksian vastustamisen ei pitäisi johtaa siihen, että vastustetaan lihavien ihmisten laihduttamista normaalipainoisiksi.

6.5.10  
Blogger Sini Terävä said...

Toki ylipainoisten on monesti viisasta laihduttaa. On kuitenkin niin, että ne, jotka jatkuvassa laihdutusrumbassa ja -paineissa elävät, eivät ole niitä joille laihduttaminen on terveyden vuoksi välttämätöntä vaan todennäköisesti täysin normaalipainoisia tai vain vähän ylipainon puolella olevia, joille laihduttaminen ei olisi tarpeen vaan syntyy pelkästä laihuuden paineesta. Tällaisessa laihduttamisessa ei ole järkeä vaan se voi olla jopa huonoksi ihmisen terveydelle.

Toisekseen, syömishäiriöissä ei ole kyse vain anoreksiasta.

7.5.10  

Lähetä kommentti

<< Home