Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

31.7.07

Liian myöhään

Sain matkan aikana usean pikavetoomuspyynnön. Vetoomukset pitäisi nyt tässä naputella. Yhtä en tosin voi enää kirjoittaa. Pyyntö koski Troy Davisia, joka mitä suurimmalla todennäköisyydellä teloitettiin USAn Georgiassa 17.7.

Kuolemanrangaistus on mielestäni lähtökohtaisesti aina väärin. Se on epäinhimillinen, raaka ja julma rankaisukeino. Sitä perustellaan monesti pelotteena, mutta tutkitusti se pikemminkin raaistaa yhteiskuntaa ja jopa lisää rikoksia. Se on peruuttamaton ja vastoin ihmisen perimmäistä ihmisoikeutta, oikeutta elämään.

Näiden kaikkien seikkojen lisäksi kuolemanrangaistuksen käytössä on sellainen pieni mutta, että oikeuslaitoskin on erehtyväinen. Amnestyn mukaan joka kahdeksas kuolemaantuomittu on syytön rikokseen, josta hänet tuomitaan. Joka kahdeksas teloitus on siis itsessään murha.

Kuolemaantuomittuja koskevat vetoomuspyynnöt ovat usein kaikkien kovinta kiukkua herättäviä. Troy Daviskin oli tuomittu kuolemaan jo vuonna 1989 - hän on siis odottanut kuolemansellissä 18 vuotta, mikä jo itsessään on epäinhimillistä. Davisin tuomion taustalla ei ollut yhtään aihetodistetta: murha-asetta ei löytynyt, ei ollut dna-jälkiä tms. Kaikki todisteet tuomion takana olivat todistajan lausuntoja.

Eipä siinä mitään. On vain käynyt niin, että todistajista kaikki paitsi kolme ovat muuttaneet todistustaan oikeudenkäynnin jälkeen. Kolmesta "jäljelle jääneestä" yksi on henkilö, joka oli toinen vahvimmin epäillyistä ja jota vastaan on sittemmin löytynyt lisää todisteita. Toista Davisin asianajajat eivät saaneet kuulustella, ja kolmas on alkanut epäillä todistustaan, vaikkei sitä olekaan muuttanut.

Mieltään muuttaneiden todistajien puhe on synkkää kuultavaa. Lähes kaikkia olivat poliisit painostaneet antamaan todistuksen. Joku oli viety aseilla uhaten poliisiasemalle, toista kohdeltu kuin rikollista, kolmas laitettu allekirjoittamaan paperi, jota hän ei lukutaidottomuutensa vuoksi voinut lukea, neljäs pelkäsi joutuvansa ehdonalaisesta takaisin vankilaan, jos ei tekisi, kuten poliisit vaativat jne. Kukaan näistä todistajista ei omien sanojensa mukaan voi millään tavoin todistaa, että Troy Davis oli murhan takana.

Näillä muuttuneilla todisteilla ei vain ollut mitään väliä. USAn korkein oikeus ei puuttunut asiaan eikä toista käsittelyä järjestetty. Troy teloitettiin, vaikka käytännössä katsoen mikään ei yhdistänyt häntä murhaan, josta hänet tuomittiin.

Troyn tapauksessa oli vielä yksi USAn oikeuslaitokselle tyypillinen tapaus. Troy on musta, uhri valkoinen mies. Tämä on kaikkien yleisin tapaus, joka johtaa kuolemantuomioon. Jos "värit" olisivat olleet toisinpäin, syytettyä olisi todennäköisesti odottanut vankeustuomio.

26.7.07

Mitä ihmettä? Koivuja?

Kuvat puhukoot puolestaan:

Auschwitz

Slaavilaisritari

Tarkkasilmäiset näkevät tuulimyllyjä

Kuulun puolueeseen

Punakuvioinen kassi voi liata valkoisen paidan

Elävä kirjasto!

Huipulla tuulee

Tippuvia kiviä

Ei suorastaan poliittinen esikuvani

550 porrasta ja noin 40 celsiusastetta

Kleio ja historioitsija

Herman Liikanen, suomalainen garibaldisti

Ceasarin murhapaikalla elää ainakin 35 kissaa

11.7.07

Johtopaatoksia

Puolassa sataa. Bratislavassa ukkostaa. Ljubljanassa on muuten vaan pilvista. Vega on kiva kasvisravintola. Ravintolat Camouflage ja Farinella ovat tyylikkaita ja tarjoavat todella hyvaa ruokaa. Auschwitz on surullinen ja vaikuttava; pieni sade kruunasi surumielisyyden. Maailma on pieni: Bratislavassa naapuripoytaamme istui suomalaiset aiti ja tytar. Tytar oli harjoittelussa Wienissa, opiskelee valtio-oppia, on ollut VOOn hallituksessa ja tuntee p-klubilaisia. Puola on ransistyneempi kuin Slovakia ja Slovenia, mutta myos halvempi. Junassa istuminen on puuduttavaa. Lohikaarme on passeli tunnus kaupungille. Slovakiassa tietokoneen nappaimet ovat erilaiset kuin Suomessa. Puolassa junakuulutukset tulevat vain puolaksi - vaikka juna seisoisi puolitoista tuntia paikallaan. Ohjeet junan sisalla ovat puolaksi, venajaksi, saksaksi ja ranskaksi. Sloveniassa opastetaan sloveniaksi, italiaksi, ranskaksi ja saksaksi. Slovakialaisilla teekkareilla ei mene hyvin, jos asuntolaa on uskominen.

1.7.07

Erinäisiä valmisteluja

Matka vaatii erinäisiä valmisteluja. Olen pessyt pyykkiä. Ostanut kesähatun, kosteuspyyhkeitä ja laastareita. Silittänyt vaatteita ja tehnyt kesävarpaat (siis lakannut varpaankynnet, jos joku ei ymmärrä). Lukenut wikitravelista matkakohteiden esittelyä. Lainannut kirjastosta Kotiopettajattaren romaanin ja Silmarillionin matkalukemisiksi. Ladannut kameran ja pienen punaisen (= iPod) akut. Kysellyt ihmisten osoitteita, koska unohdin osoitekirjan kotiin (kortin toivossa niitä voi vielä tekstata mulle). Vaihtanut rahaa ja nostanut euroja. Ja käynyt katsomassa Kikin lähettipalvelun.

Voi olla, että jossain matkan varrella kohtaan sopivan tietokoneen ja naputtelen tänne jotain. Jos niin ei käy, seuraavat tekstit ilmestyvät vasta 25.7. jälkeen. Joten ihanaa heinäkuuta kaikille!