Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

22.6.09

Hallinto lähellä ihmistä

Tämä sopii aika hyvin edellisen jatkoksi. Mielestäni kertoo jotain sekä valtionhallinnon ymmärryksestä tietoyhteiskunnan päälle että suhteesta kansalaisiin se, että ministeriöiden nettisivuissa ei ole mitään logiikkaa. Noin puolet sivujen osoitteesta rakentuu muodossa om.fi, tem.fi, stm.fi eli ministeriöiden suomenkielisistä lyhenteistä. Jokusessa käytetään englanninkielistä lyhennettä: intermin.fi, defmin.fi. Mutta ei tässä kaikki. Molemmista ylläolevista malleista löytyy poikkeuksia. Ulkoministeriö onkin formin.finland.fi ja ympäristöministeriö ymparisto.fi/ym. Ja mistä ihmeestä pitäisi tietää, että opetusministeriö ei ole opm.fi tai edmin.fi vaan minedu.fi?

Sama epäloogisuus esiintyy ministeriöiden virallisissa postiosoitteissa (kun ei siis halua lähettää viestiä suoraan kellekään virkamiehelle tai ministerille vaan kirjaamoon). Osoitteistosta löytyy esimerkiksi kirjaamo.stm@stm.fi, sm.kirjaamo@intermin.fi ja oikeusministerio@om.fi.

Itse seikkailen töissä aika paljon eri ministeriöiden sivuilla ja silti en ole sen paremmin löytänyt mitään logiikkaa näissä osoitteistoissa. Kun ihminen lopulta löytää haluamansa ministeriön nettisivun, saa vielä pistää pystyyn pienen etsintäpartion löytääkseen kirjaamon osoitteen. Erittäin käyttäjäystävällistä. Olisiko ihan liikaa vaadittu, että sekä ministeriöiden nettisivuissa että meiliosoitteissa olisi yhtenäinen ja selkeä logiikka? Sivuille voisi olla hankittuna sekä suomen että englanninkieliset osoitteet, jos "kansainvälisyys" on tässä joku kynnyskysymys.

Kaikkien elämää helpottaisi, jos julkishallinto olisi helposti tavoitettavissa netistä. Kiva bonus olisi myös, jos sivustot olisivat helppokäyttöisiä ja esteettömiä. Tällä hetkellä monilta julkishallinnon sivuilta on tuhottoman vaikea löytää etsimäänsä. Tämä pätee esimerkiksi armaan kotikuntani sivuihin sekä valtion hankerekisterin sivuihin. Välillä tuntuu, että monissa kunnissa, ministeriöissä yms. nettisivuja pidetään välttämättömänä pahana eikä tajuta, että ne ovat sekä väylä, jolla ihmiset etsivät tietoa ja lähestyvät päättäjiä/virkamiehiä, että keskeinen osa kyseisen tahon imagoa. Jos sivut ovat kovin hankalat - ja jopa hankalasti löydettävät - tulee toisinaan mieleen, että halutaanko tahallaan hankaloittaa ihmisten tiedonsaantia ja asioihin vaikuttamista.

Toivottavasti ei. Ajattelen kuitenkin mielummin, että hallinnossa ollaan vanhakantaisia ja kankeita kuin että siellä tahallaan hankaloitettaisiin ihmisten osallistumista.

2 Comments:

Blogger Heikki Sairanen said...

Tässä on juuri se syy, miksi teekkarisiipi on vaatinut saavutettavuutta kaikkiin ViNO-papereihin :-)

22.6.09  
Blogger Sini Terävä said...

Saavutettavuutta siinä mielessä, että Vinon paperit ovat saavutettavissa vai siinä mielessä, että se on kirjattu tavoitteeksi kaikkiin papereihin? =)

23.6.09  

Lähetä kommentti

<< Home