Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

27.7.09

Tasa-arvoa Pohjolassa

Suomessa on noussut kohu, melkeinpä pieni kriisi siitä, että yksi tuoreista mepeistämme on kehdannut tulla raskaaksi kertomatta tästä äänestäjilleen. Kumma kyllä, eräs toinenkin meppimme on saamassa samoihin aikoihin lapsen. Tästä ei mitään kohua ole syntynyt. Kas vain, ensin mainittu meppi sattuu olemaan nainen ja toinen mies.

Lähipiirissäni on tulossa vauva lasketulla ajalla marraskuun loppu. Vauvan olisi siis tarkoitus syntyä ilmeisesti joitain viikkoja ennen Mannerin pienokaista. Raskauden alussa muutama viikkokin on merkityksellinen. Keskenmenon riski on suurin ennen 12. viikkoa. Vasta ohi 2o. viikon vauvalla on mahdollisuuksia selvitä hengissä kohdun ulkopuolella. Kuinka moni kertoo edes vähän kaukaisemmille kavereille raskaudestaan ennen näitä viikkoja? Kuinka monesta on kohtuullista, että raskaudesta pitäisi kertoa ventovieraille ennen näitä viikkoja?

Kohtuullisuus on yksi kysymys. Laillisuus on toinen. Europarlamentaarikon työ on viiden vuoden määräaikainen työpesti. Siihen valitaan hieman poikkeuksellisella tavalla mutta kyllä kyse työstä on. Ja kappas vain: mahdollinen raskaus ei saa vaikuttaa työhönottoon eikä siitä ole työnantajalla oikeutta kysyä.

Mannerin kritisoijat ovat itkeneet sen perään, että äitiysloma sijoittuu kauden alkuun ja voivoivoi kaikki tärkeät suhteet jäävät luomatta. No, mepin työ alkoi jo, joten eiköhän se Manner ehdi joitain suhteita ennen marraskuutakin luoda. Jos suhteet ovat se keskeinen juttu mepin työssä, mistä muusta niitä haittaavasta olisi äänestäjille pitänyt kertoa? Ranskan kielen taidon puutteesta? Tavasta retkahtaa ryyppäämään? Aikomuksesta viettää jokainen vapaahetki kotimaassa?

Naapurimaamme Tanska on myös kunnostautunut tasa-arvorintamalla. Juuri ennen kansainvälisen hlbt-festarin alkua kolme homoa on hakattu sairaalakuntoon. Poliisi epäilee viharikosta. Tanskassa. Valitettavasti edelleen näyttää löytyvän ihmisiä, joille on mahdotonta kunnioittaa toisen ihmisoikeuksia: oikeutta koskemattomuuteen, oikeutta seksuaalisuuteensa ja sen ilmaisuun, kokoontumisvapautta. Mitä niin vaikeaa siinä voi olla?

Valitettavasti seksuaalivähemmistöihin kohdistuvat rikokset kertovat karua kieltään myös yhteiskunnasta laajemmin. Haluaisin ajatella, että rikoksia tekevät muutamat hourupäät. Pahoin kuitenkin pelkään, että taustalla on myös mm. kouluissa esiintyvää asenteellisuutta. Tie tasa-arvoon on pitkä Tanskassakin.

Loppuun vielä tasa-arvoa vähän erilaisesta Pohjolasta: Pohjois-Korea on kieltänyt naisilta housujen käytön. Mitä se kommunismi sanoikaan tasa-arvosta?

3 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Ei se ole ongelma, että naismeppi tulee raskaaksi. Ongelma on siinä, että tämä meppi ei tee sitä hommaa, mitä hän itse on pyrkinyt ja mitä hänet on valittu tekemään. Lisäksi mielestäni ongelma on siinä, että poissaolon ajalta tulee täysi palkka. Vastikkeetonta rahaa siis.

Ilman muuta äänestäjällä on oikeus olettaa, että kausi hoidetaan kokonaisuudessaan. Mepin homma ei ole samalla lailla työtä kuin joku normaali työ. Aivan samalla lailla vaikka Soinikin voisi päättää, että käytänpä meppiajan Manneken Pis-patsaan ihailuun.


Siksi ratkaisu onkin se, että poissaolosta ei makseta palkkaa, oli poissa sitten mies tai nainen. Tämä on tasa-arvoa.

28.7.09  
Blogger Sini Terävä said...

Eikö Soinin eduskuntaan valinneilla ole samaa oikeutta olettaa, että hän olisi hoitanut kautensa kokonaan?

Työstä saadaan korvaus äitiysloman ajaksi, millä on aika keskeinen tasa-arvovaikutus. Toki olisi reilumpaa, että korvaus olisi esim. se sama 70% kuin muissa töissä Suomessa. Veikkaisin, että täyteen korvaukseen syynä on puhdas pragmaattisuus: EU-tasolla eri maiden käytännöt ovat niin vaihtelevia, että on ollut helpompaa sopia yksi yhtenäinen taso.

2.8.09  
Anonymous Anonyymi said...

Soini kuitenkin kertoi euroehdokkaaksi alkaessaan, mitä hän aikoo tehdä. Riittävän monet äänestäjät päättivät sitten, että hän on sopiva henkilö edustamaan europarlamenttiin.

Käytännöllisintä on juuri se, että palkka maksettaisiin juurikin läsnäolon mukaan. Nythän voi käydä niin, että edustajan poissa ollessa käsitellään jokin asia, joka on kyseistä edustajaa äänestäneille ollut kynnyskysymys ehdokasta valittaessa. Kun kuitenkin edustajan palkka maksetaan verovaroista eli meidän maksamista rahoista, ei ole kohtuutonta olettaa, että edustaja edustaa palkkaansa vastaan.

Vikahan ei tietenkään ole Riikka Mannerin vaan järjestelmän. Aivan samalla lailla Tony Halme sai piripäissään kohellettuaan samat korvaukset kuin muutkin, vaikkei sairaalassa maatessaan mitään palkkansa eteen tehnytkään. Tämäkään ei minun mielestäni ollut oikein.

13.9.09  

Lähetä kommentti

<< Home