Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

13.8.09

Arvoisa kansalainen

Olen nyt noin puolen vuoden ajan seurannut kirjeenvaihtoasi erään ministerin ja toisinaan myös kaikkien kansanedustajien kanssa. Arvostan aktiivisuuttasi. On hienoa, ettei kynnys yhteydenottamiseen päättäjien kanssa ole liian korkea.

Jos sallit, arvoisa kansalainen, voisin kuitenkin antaa muutaman neuvon. Harva ihminen ilahtuu haukkumisesta, ja - vaikka se ehkä unohtuukin - ihmisiä ne päättäjätkin ovat. Henkilökohtaisuuksiin menoa en varsinkaan suosittele. Vastaamista tuskin myöskään nopeuttaa käskyt tai uhkailut. Arkadianmäellä istuu keskimäärin melko älykästä tai ainakin lukutaitoista väkeä, joten myöskään erilaiset korotuskeinot, kuten ISOILLA KIRJAIMILLA KIRJOITTAMINEN, lukuisten huutomerkkien !!!! tai kysymysmerkkien ??? tai näiden yhdistelmien ???!!!??!!! käyttö tai kiroilu on tuskin tarpeen. Myös tilannetajun käyttöä suosittelen. Esimerkiksi vihreän ministerin kohdalla rasististen argumenttien käyttö tuskin lisää suopeutta asiaasi kohtaan.

Kun itse olet aktiivinen, et varmaankaan ylläty, että kaltaisiasi löytyy Suomen kansasta useita. Jos vastaus ei tule samana päivänä tai vielä seuraavalla viikollakaan, kyse ei varmaankaan ole henkilökohtaisesti sinua vastaan osoitetusta välinpitämättömyydestä tai loukkauksesta. En suosittelisi myöskään kirjoittamaan jatkuvasti tai lähettämään viestejä päivittäin, on aihe sitten sama tai ei. Sivistyneenä kansalaisena toki tunnet sadun Pekasta ja sudesta.

Ehdottaisin myös, ettet lähettäisi viestisi mukana liitetiedostoja. Eduskunnan posti tukkiintuu niin kovin helposti. Monet edustajat myös lukevat mielellään sähköpostejaan kännykällä, mihin liitetiedostot eivät myöskään istu. Suosittelisin lisäksi, että pyrkisit esittämään asiasi mahdollisimman tiiviisti. Vaikkapa neljä liuskaa kattava sähköposti voi olla kiireessä hankalahko omaksua.

Arvoisa kansalainen, kannattaa myös muistaa, että maassamme on monipuoluejärjestelmä. Vaikka sinulla olisi kuinka hyviä argumentteja oman mielipiteesi taakse, eivät ne välttämättä kuitenkaan saa kansanedustajaa muuttamaan mieltään oman puolueensa perusarvojen vastaiseksi. Tällaisessa tilanteessa suosittelisin suosiolla kääntymään jonkin toisen puolueen puoleen.

Vielä lopuksi haluaisin muistuttaa siitä, että viestin varustaminen omalla nimellä lisää vastaustodennäköisyyttä verrattuna nimettömiin viesteihin.

ystävällisin terveisin