Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

7.6.10

Eloni kavelevana nahtavyytena

Olin varautunut siihen, etta taalla tuijotetaan. Siihenkin olin ainakin vahan varautunut, etta ymparilla yritetaan myyda tai tyrkyttaa jotain. Sen sijaan siihen en ollut varautunut, etta lansimainen on taalla kaveleva nahtavyys. Tama tuntuu patevan kaikkiin lansimaisiin mutta erityisesti naisiin ja vaaleisiin. Ihmiset haluavat koskea. Lapsilla se on suorasukaisinta: he saattavat juosta jostain, koskettaa kattani ja juosta pois. Aikuisilla tama nakyy lahinna siina, etta he pyrkivat kattelemaan. Kattely ei kuulu paikallisiin tapoihin, mutta lansimaisia halutaan kylla katella milloin vain voidaan.

Oudointa on silti, etta meita halutaan kuvata. Lauantaina meita oli kymmenkunta vapaaehtoista bussikierroksella ympari Jaipurin. Lansimaisia turisteja ei ollut juurikaan (kaikkialla on tietysti varoiteltu siita, etta tama on kuumuuden takia huonoin aika matkustaa) mutta intialaisia turisteja sen sijaan riitti - taalla on tahan aikaan kesaloma. Kaikkialla joku oli pyytamassa samaan kuvaan perheensa kanssa. Olen hymyillyt pikkutyton kasikynkassa, koko perheen keskella, perheen naisten kanssa, perheen miesten kanssa, jonkun kanssa kaksistaan ja toisten kanssa kolmistaan. Kun lampotila oli lahella neljaakymmenta ja kierros kesti yli yhdeksan tuntia, hymy alkoi olla aika vahissa viimeisissa kohteissa.

Kuvasin kylla itsekin paljon mutta tyydyin tavanomaisempaan kuvaamiseen: rapsin kymmenia kuvia linnoituksista, temppeleista, patsaista, astrologisista mittausvalineista jne. Kiersimme kaikki Jaipurin "keskeiset" nahtavyydet mutta monet niista haluan kylla nahda uudestaan. Ennen matkaa lueskellessani yllatyin siita, kuinka uutta taalla ovat. Olin jotenkin ajatellut, etta Intia on vanha korkeakulttuuri ja siksi taalla on kaikkialla satoja ja satoja vuosia vanhoja asioita. Koko Jaipur on kuitenkin perustettu vasta 1700-luvulla. Yksi linnoitus, jossa kavimme, oli tata vanhempi mutta enemmisto kohteista oli muutaman viime vuosisadan ajalta ja esimerkiksi molemmat katsastamamme temppelit olivat 1900-luvulta. Historioitsija taisi kaivata vahan keskiaikaa. =)

Todella kaunista taalla silti on. Tai siis paikka paikoin. Kadulla olevat roskat, laihat lehmat tai lehdettomat puut eivat ole erityisen kauniita. Sen sijaan ihmiset ovat, naisten vaatteet vareineen ovat ja monet rakennukset ovat. Vanhassa kaupungissa on viela paljon kierreltavaa - Tuulten palatsi (Hawa Mahal), kaupungin portit ja basaarit odottavat viela.