Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

15.10.09

"Armeija kannustaa liikkumaan"

Parahiksi flunssasta toipuneena olin äsken Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan organisoimassa tilaisuudessa panelistina. Tilaisuuden yleinen pointti oli keskustella asevelvollisuuden tulevaisuudesta nuorten näkökulmasta, ja nuorisojärjestöjen paneelin, jossa olin mukana, otsikkona oli Tulevaisuuden intti.

En pystynyt osallistumaan koko tilaisuuteen mutta jo sinä aikana, minkä olin mukana, hämmästyttävällä tavalla nousi esiin se, kuinka tärkeä rooli armeijalla on nuorten liikkumaan innostamisessa. Välillä tuntui jopa, että tämä oli suunnilleen ainoa syy säilyttää nykyinen armeija. Käsittämätöntä! Eiköhän armeijan pitäisi olla olemassa vastatakseen johonkin sotilaalliseen uhkaan eikä juoksuttamassa poikia pitkin metsiä? Tuollaista sotilaallista uhkaa ei tunnu keneltäkään perustellusti löytyvän. Lisäksi keskustelusta tuntuu tyystin unohtuvan se, että armeija ei kyllä liikuta koko ikäluokkaa, ei edes kokonaan sitä puolikasta, johon niin monesti koko ikäluokkana viitataan.

Jos liikkumaan halutaan kannustaa, annetaan lisää rahaa vaikka kuntien liikuntatoimille. Se tavoittaisi mahdollisesti myös naiset sekä muut ikäryhmät kuin parikymppiset. Jos taas halutaan puolustaa maata, tehdään se jotain olemassa olevaa uhkaa vastaan. Voitaisiin vaikka alkajaisiksi alkaa kunnolla torjua sitä ilmastonmuutosta.

4 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Niin mitkä viholliset?, mantraa on toistellut niin moni valtio, jota ei enää nykyään ole olemassa. Jospa Sini edes yrittäisi ottaa vähän syväluotaavamman otteen.

Toisekseen, kansan enemmistö (noin 75%) kannattaa asevelvollisuutta. Eikös vihreiden tehtävä ollut ajaa kansan tahtoa demokratian hengessä..? Vai onko tämä taas tätä vihreää retoriikkaa, joka petetään heti kun periaate ei käy yksin omiin henk.koht. tavoitteisiin?

16.10.09  
Anonymous Anonyymi said...

Tuolla liikunnan alleviivamisella on varmaan tarkoituksena perustella puolustusvoimien tarpeellisuus rastapäille ja muille pilvissä eläville ikuiseen rauhaan uskoville.

Se, että uhkaa ei ole nyt (lue: Venäjällä rauhallista ja suhteellisen järjissään oleva johto), ei tarkoita sitä ettei sitä ole (lähi)tulevaisuudessa.

16.10.09  
Blogger Jussi said...

Kyllä toi aika vitsiltä kuulostaa. Omana armeija aikana kaikki vähänkään urheilullisemmat valittivat kun kunto rapistuu. Jos armeijan tehtävänä on kannustaa liikkumaan niin kyllä se siinä epäonnistuu aika täydellisesti. Keskeinen siellä opittu toimintamalli että liikutaan juuri sen verran kuin on pakko. Jos halutaan kannustaa liikkumaan niin tehokkaampia tapoja on varmasti lukuisia. Kyseinen väittämä vain kertoo kuinka hataralla pohjalla koko asevelvollisuus on nykyään.

18.10.09  
Blogger Sini Terävä said...

Mielestäni tällaisessa seminaarissa pitäisi kyetä kertomaan, mitä potentiaalisia uhkia Suomella on näköpiirissä. Sellaisia ei kuitenkaan kerrottu. Mitä taas kansan tahtoon tulee, ei vihreiden tehtävänä ole toistella lammasmaisesti enemmistön mielipiteitä vaan pyrkiä edistämään omia ja kannattajiensa tavoitteita ja saamaan niiden taakse yhä isomman osan kansalaisista. Niin toimivat kaikki puolueet. Pahoitteluni, jos nyt mursin jonkun haavekuvat edistyksellisestä demokratiasta.

2.11.09  

Lähetä kommentti

<< Home