Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

8.12.09

Aatteellisesta ilmapiiristämme

Kirjoittelin taannoin Sitran Suomen Elivoiman lähteet -proggiksesta, jossa olen mukana. Tänään oli projektin toinen vaikuttajafoorumi. Minua oli pyydetty pitämään lyhyt puheenvuoro sessiossa, jolla oli hieman teennäinen nimi "Miksi henki ei kulje ja liekki loimua". Varsinaiset puhujat olivat Esa Saarinen ja Eero Huovinen, jotka käsittelivät asiaa yleisemmällä tasolla. Tämän lisäksi minä ja keskustanuorten Jouni Pitkänen kommentoimme Suomen aatteellista tilaa ja henkeä. Tässä oma puheenvuoroni:

Hyvät kuulijat.

Olen nuori, nainen ja vihreä. Nämä asettavat tietyn ajatuskehikon sille, miten katson Suomea, sen aatteellista ilmapiiriä ja sitä, miksi olemme siinä, missä olemme. Koska olen myös historioitsija, en usko, että on olemassa objektiivista totuutta tai objektiivisesti oikeita ratkaisuja. Totuus on aina kiinni katsojasta.

Koen, että tähän nimenomaiseen asiaan liittyykin yksi suurimpia haasteitamme. Jo vuosikausia Suomessa on tehty politiikkaa, jota on väitetty välttämättömäksi ja ainoaksi oikeaksi. ”Kansallisen edun vuoksi on pakko tehdä asia X”. ”Suomen kilpailukyky vaatii asiaa Y.” Maassamme on viimeistään edellisestä lamasta asti toteutettu vankkaa vaihtoehdottomuuden politiikkaa. On toimittu, kuin olisi olemassa yksi oikea totuus, joka on harvojen tiedossa. Harvojen, jotka ovat voittopuolisesti harmaaseen pukeutuvia keski-ikäisiä miehiä.

Samaan aikaan nämä keski-ikäiset moittivat nuoria passiivisiksi ja ihmettelevät, miksi osallistuminen ei kiinnosta. Pikemminkin on kysyttävä, miksi kiinnostaisi. Saa olla melkoinen palo vaikuttaa ja suoraan sanottuna melkoisen suuruudenhullu usko kykyyn muuttaa maailmaa, jos tässä vaihtoehdottomuuden ilmapiirissä yrittää mitään tavanomaisesta poikkeavaa. Yhden vaihtoehdon poliitikasta puhuminen on ollut osana passivoimassa kansaa. Eikä kyse ole vain nuorista vaan kaikenikäisistä ja kaikenlaisista ihmisistä.

Erityisen turhauttavalta vaihtoehdottomuuden politiikka tuntuu silloin, kun itsellä on tunne, että se ainoa vaihtoehto, jota toteutetaan, on väärä. Jos talouskasvu asetetaan ilmastokriisin ratkaisemisen edelle, jos työtunnit ovat tärkeämpiä kuin ihmisten jaksaminen ja jos hyvinvointipalvelut halutaan ajaa alas pienten veronalennusten vuoksi, on suunta ainakin minun mielestäni pielessä. Uskallan väittää, että en ole ainoa näin ajatteleva. Minun totuuteni on hyvin erilainen kuin vallanpitäjien totuus mutta otetaanko sitä millään tavalla huomioon?

Jos haluamme saada tämän maan ”liekin loimuamaan”, on meidän annettava tilaa erilaisille totuuksille, erilaisille valinnoille ja erilaisille mielipiteille. Tämä maa ei kaadu mihinkään, jos sen sisällä on perustellusti erilaisia mielipiteitä – tai vaikka olisi perustelemattomiakin mielipiteitä – joista käydä debattia ja joiden välillä tehdä valintoja. Liekin loimuaminen vaatii unelmia, toivoa ja uskoa siihen, että maailma muuttuu, että omat tavoitteet voivat toteutua. Meidän on annettava ihmisille todellisia mahdollisuuksia vaikuttaa ja tunne siitä, että omalla toiminnalla on todella väliä. Jos jatkamme yhden totuuden tiellä ja varsinkin jos se totuus jatkaa erkanemistaan ihmisten arjesta ja mielipiteistä, ei maamme tulevaisuus näytä järin ruusuiselta.

Tämän vaihtoehdottomuuden tuoman turhautumisen lisäksi haluan nostaa esille vielä toisen asian, joka antaa melko synkän kuvan yhteiskuntamme tilasta. Korkeakouluopiskelijoista neljännes kärsii mielenterveysongelmista. On uupumusta, masennusta, ahdistusta, paniikkioireita, syömishäiriöitä. Jos parikymppisenä on polttanut itsensä loppuun, tuskin jaksaa tulenkantajana leimuta tämän yhteiskunnan hyväksi.

Nämä, me, olemme niitä nuoria, joiden varaan juhlapuheissa monesti lasketaan Suomen tulevaisuus. Silti yhteiskuntamme asettaa meille vaatimuksia, jotka ovat lähes mahdottomia toteuttaa. On valittava nuorena oikea ammatti, valmistuttava nopeasti, käytävä töissä opintojen ohessa, pysyttävä hyvässä kunnossa, oltava hoikka ja terve ja kaunis, saatava lapsia nuorena ja tehtävä uraa. Lisäksi takaraivossa painaa huoli maapallomme tulevaisuudesta, omasta toimeentulosta ja työllistymisestä.

Usein kehutaan, kuinka paljon meille nuorille on annettu. Ilmainen koulutus ja hammashoito, lapsilisät ja opiskelija-alennukset. Totta, olemme saaneet paljon. Ei silti ole järkeä maksattaa tuota velkaa meidän hyvinvoinnillamme. Taloudellisesti menestyvästä valtiosta ei ole paljon iloa, jos ihmiset ovat onnettomia, väsyneitä ja ahdistuneita. Liekkimme ei loimua ennen kuin yhteiskuntamme on vähän inhimillisempi.

2 Comments:

Blogger Timo Alanko said...

Mä oon aika paljon miettiny tota ilmiötä, että meihin nuoriin kohdistetaan niin palon painetta ja vaaditaan tekemään ratkaisuja, joihin ei olla valmiita. Tää johtuu varmaan paljon siitä, että oon ite joutunu tähän samaan tilanteeseen.

Oon tullu kuitenkin siihen lopputulokseen, että nuorilta on aina vaadittu paljon, mutta meidän tapamme suhtautua näihin vaatimuksiin on muuttunut. Jos ajatellaan nuoria 30-40 luvuilla, ne joutu sotimaan. 50-60-luvulla rakennettiin Suomea ja kaikki joutu tekee töitä. Jostain 60-70 -lukujen tienoilta nuorilla on ollu riittävät tukiverkot, että ne on voineet opiskella ja miettiä tulevaisuuttaan. Se mikä on siis muuttunu, on se, että meillä on vaihtoehtoja. Ennen mentiin isän perässä töihin tai äidin perässä hoidettiin kotia, eikä mietitty paljoa. Tottakai meillä on tätä kautta myös paljon sosiaalisia ongelmia, mikä on vähän itteään ruokkiva prosessi.

Eli voiko olla niin, että meidän kokemat ongelmat johtuu enemmän siitä, että valinnat, joita meijän on tehtävä, on ristiriidassa sen kanssa, miten me ite nähdään meijän tulevaisuutemme. Vois melkein sanoa, että ollaan vähän niinku totuttu saamaan asiat niinku halutaan?

Elävätkö nuoret tässä hetkessä samalla tavalla, kuin ennen? Otetaan se mitä saadaan ja katotaan mihin polku vie? Jos ei, pitäisikö?

9.12.09  
Blogger Sini Terävä said...

Oho, joulukuun Köpis-kiireissä olen näemmä unohtanut vastata Timon kommenttiin. Tuo on ihan validi pointti. Sanoisin kuitenkin, että kyse on paitsi vaatimusten ja omien halujemme ristiriidasta myös siitä erosta, joka on meihin ja muihin kohdistuvien paineiden välillä. Aiemmin kaikki olivat samassa tilanteessa. Tiesi, että elämä on todennäköisesti samaa kuin omilla vanhemmilla tai oli olemassa toive siitä, että pääsee vähän parempaan elämään. Me olemme tilanteessa, jossa monet - ei toki kaikki - ovat saaneet katsoa vanhempien melko turvattua elämää ja ehkä odottaa, että itselle tulee samanlainen elämä. Nyt meitä kohtaakin epävarmuus. Lisäksi olemme tilanteessa, jossa oman elämän epävarmuudet - epävarmat työmarkkinat, mielenterveysongelmat jne. - ja ympäröivän maailman epävarmuudet - ilmastonmuutos, talouskriisi, luonnon monimuotoisuus jne. - osuvat samaan aikaan. Esim. 60-luvulla, kun globaali tietoisuus alkoi kasvaa ja huoli maailman tilasta levisi, oli ihmisten oma elämä melko turvattu. Nyt meillä on kaksi epävarmuutta kannettavana.

2.2.10  

Lähetä kommentti

<< Home