Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

15.7.10

Hello! Yes Madam! eli miehistä

Muutamia mieskohtaloita viimeisiltä Intian-päiviltäni:

- Aju. Työskentelee Udaipurissa korukauppiaana mutta on viimeiset vuodet elänyt elämää, jossa ei tiedä, kuinka pitkään tulee missäkin paikassa viipymään ja mitä tekemään tulevaisuudessa. Eli 18-vuotiaaksi asti kahdeksan hengen ashramilla, jonne vanhemmat hylkäsivät hänet kaksikuukautisena. Elää vailla omaisuutta, lukitsemattomin ovin. Kiertää ympäri Intiaa erilaisissa töissä, koska hänen gurunsa oli neuvonut häntä katsomaan maailmaa. On äiti Teresan oppilaan oppilas. Ei noudata mitään uskontoa vaan uskoo karmaan ja hyvän tekemiseen. Uskoo, että jokaisen asian, joka tapahtuu, tulee tapahtua ja että se on loppujen lopuksi hyväksi.

- Om. 24-vuotias nettikahvilan pitäjä Jaisalmerista. Sosiaalinen, bilettäjä, länsimaalaistunut. Halusi viedä minut katsomaan järveä ja syömään, vaikka tiesi, että olen kihloissa. Olisi vienyt "prinsessan" aavikolle katsomaan tähtiä mutta siitä kieltäydyin. Kertoi tulevansa järvelle usein työnsä vastapainoksi hiljaisuuteen, haaveilemaan. Haaveilee matkustamisesta, bileistä, dj:nä toimimisesta - ja siitä, että voisi viedä vanhempansa katsomaan Intiaa ja sen pyhiä paikkoja.

- Vijay. 32-vuotias matkatoimistoyrittäjä ja freelancetuottaja. Oli järjestämässä mainoskuvauksia Jaisalmerissa ja matkusti Delhiin samassa junaosastossa kanssani. Vaikutti aluksi kovalta bisnesmieheltä: kertoi rakastavansa työtään, kuinka ei voi jäädä paikoilleen, kuinka kaikelle tekemiselle pitää omistautua. Toisin oli. Rakastaa perhettään ja ikävöi äitiään. On seurustellut usean vuoden ajan saman tytön kanssa mutta ei voi mennä tämän kanssa naimisiin, sillä he kuuluvat eri kasteihin. "What can we do?" Ei halua loukata kummankaan vanhempia tällä liitolla. Uskoo, että kaikki tapahtumat ovat hyvästä. Rukoilee aamuin illoin puoli tuntia. Kun tulimme Delhissä hänen toimistolleen, ensimmäinen asia, johon hän tarttui, ei suinkaan ollut koneen avaaminen minulle, mitä varten toimistolle tulin, vaan pienen temppelin järjestäminen.

- Vishal. Samoin 32-vuotias tuottaja. Oli nähnyt minut molempina kuvauspäivinä Jaisalmerissa. Joi vodkaa veden kanssa, sillä niin se näytti vedeltä eikä tämä kielletty teko paljastuisi. Oli päässyt naimisiin rakastamansa naisen kanssa mutta tämän oli pitänyt kääntyä kristitystä hinduksi. Oli antanut pojalleen nimen, joka tarkoitti hindiksi kultaa. Ei pidä yhteyttä vaimonsa vanhempiin, koska oli loukkaantunut niin paljon siitä, että nämä eivät olleet tulleet esikoislapsen kunniaksi järjestettyihin juhliin, joissa oli ollut lyhyt hinduseremonia. Uskoi, että kaikissa uskonnoissa on pohjimmillaan kyse samasta jumaluudesta. Vaihtoi makuupaikkaa junassa - ilmeisesti sekä hengatakseen Vijayn kanssa että suojellakseen minua.

- Sunny. 23-vuotias riksakuski. Punjabilainen maalaispoika, jolla ei ole varaa opiskella. Ajoi minua koko päivän ympäri Delhiä. Yritti keksiä jutunjuurta ja kerran kysyi, olenko vihainen, kun vastasin lyhyesti (yritin sitten parantaa tapani). Halusi vaihtaa yhteystietoja mutta kutsui minua loppuun asti madamiksi.

Ja "sokerina" pohjalla Osam, jonka mielestä oli erityisen hyvä ajatus alkaa lähennelle minareetin portaissa.