Sini Terävä

Huolta, haaveita ja häivähdyksiä elämästä. Myös ihanteita, maailmaparannusta ja muuta arvelluttavaa.

29.4.07

Soditaan terrorismia vastaan

Hesari uutisoi, että terrorismin vastainen sota -termin käyttöä ollaan lopettamassa. Toivottavasti tämä pitää paikkansa. Koko ilmaus on mielestäni melkeinpä mahdoton. Toki sodan muodot ovat muuttuneet eivätkä konfliktit ole samanlaisia kuin kylmän sodan aikana, saatikka sitä ennen.

Silti terrorismin vastainen sota on todella ristiriitainen ilmaus. Terrorismihan on juuri jotain sellaista, jota vastaan ei voi täysimittaisesti sotia. Kunpa tämä vähitellen tajuttaisiin Yhdysvaltojen johdossakin. Jos terrorismista halutaan eroon, keinoja täytyy etsiä muualta kuin pommikoneista ja panssareista.

25.4.07

Kyllähän se opintotuki nousee mutta

Opintotukeen 15%:n korotus, tulorajoihin 30% lisää, yliopistojen perusrahoitukseen 80 miljoonaa euroa. Onneksi TYYn hallitus ei ole tehnyt mitään näiden asioiden eteen. Onneksi emme soittaneet lähes kaikille Varsinais-Suomen kansanedustajaehdokkaille ja keskustelleet heidän kanssaan opintotuesta ja maksuttomasta koulutuksesta. Onneksi emme järjestäneet lukuisia vaalitapahtumia opiskelijoiden vaaliteemoista. Emme tavanneet keskeisiä kansanedustajia ja -ehdokkaita. Emme kirjoittaneet opiskelijoille tärkeistä asioista lehtiin yhdessä niin muiden turkulaisten ylioppilaskuntien ja opiskelijakunnan kuin rehtorinkin kanssa. Emme toteuttaneet opiskelijoiden vaalisivuja vaalitavoitteineen. Onneksi meistä kukaan ei ole alkuvuoden aikana tehnyt kertaakaan yli 40-tuntista viikkoa.

Onneksi. Koska väliähän on vain rahalla.

***

Äsken oli edustajiston kokous. Ensimmäistä kertaa ihmismuistiin hallituksen luottamuksesta äänestettiin. Syynä luottamuspulaan oli hallituksen toiminta-avustuspäätös. Hallitus päätti olla myöntämättä Lexille ja Lääketieteen kandidaattiseuralle toiminta-avustusta. Molempien järjestöjen tase liikkuu sadoissa tuhansissa euroissa, lähes puolessa miljoonassa (TYYn tase on 1,2 miljoonaa). Molempien ympärillä on aktiivista liiketoimintaa. Kumpikaan ei tarvitse avustusta - viime vuonna avustussumma oli 300 euroa.

Tämä päätös vei ryhmien silmissä arvon kaikelta muulta hallituksen työltä.

Onneksi hallitus on kuitenkin tehnyt muutakin. 30 vastaan 9 antoi meille luottamuksen.

23.4.07

Jos pidät kokouksista ja vähistä yöunista...

Federation of Young European Greens piti viikonloppuna liittokokouksensa. ViNOn viralliset edustajat olimme minä ja Tapio Laakso. Muita suomalaisia oli paikalla sen verran paljon, että kun kertoi, mistä on kotoisin, yleinen vastaus oli ”Taas lisää suomalaisia!” =).

Kokouksessa sai muutamaan otteeseen jännittää oikein kunnolla. FYEGin sisäistä tasa-arvotoimintaa luotaava Gender Guidelines –paperi meni jokseenkin mutkitta läpi. Sen sijaan liittymisestä Euroopan vihreän puolueen EGP:n nuorisosiiveksi käytiin kova keskustelu. Äänestystulos oli niin tiukka, että yhdenkin äänen puuttuminen olisi estänyt liittymisen. Yhtä ankarasti äänestettiin myös siitä, palkataanko FYEGille poliittinen pääsihteeri. ViNOlaisten iloksi tämäkin esitys meni läpi.

Jännitystä aiheutti toki myös uuden hallituksen valinta. ViNOa edustamaan valittiin suurella äänimäärällä hallituksemme jäsen Emma Kari. Sen sijaan miespuheenjohtajan paikkaa tavoitellut Markus Drake ja taloudenhoitajaksi pyrkinyt Mika Nurmikolu hävisivät vastaehdokkailleen. Kokonaisuudessaan FYEGin uusi hallitus näyttää tältä:

- puheenjohtajat Marina Barbalata (Romania) ja Bartek Lech (Puola)

- tiedottaja Emma Kari (Suomi)

- kampanjakoordinaattori Marc Gimenez (Katalonia)

- fundraiser (=rahanhankkija) Charlotte Gasser (Englanti)

- EU-koordinaattori Dorien Keizer (Alankomaat)

- projektikoordinaattori Rafi Korn (Italia)

- taloudenhoitaja Ogynan Kovachev (Bulgaria)

- jäsenjärjestövastaava Carolina Lopez (Espanja)

FYEGin tiukkojen sukupuolivaatimusten takia nähtiin tilanne, jossa hallitukseen olisi valittu yksi nainen liikaa. Vähiten ääniä saanut nainen korvattiinkin miehellä.

Liittokokousta edelsi kaksi päivää kestänyt kevätseminaari. Reissu oli todella antoisa ja mukava, mutta väsymys on sitä luokkaa, että jonkinsorttisen hermoloman kyllä tarvitsisi. Varsinkin kun tuon kokouksen jälkeen kaikki suomalaiset kokoukset tuntuvat organisoiduilta ja selkeiltä=).

Eurooppalaiselle integraatiolle kyllä tuntuu olevan tarvetta, kun Wienin lentokenttävirkailija kuvitteli, että Arlanda-Helsinki –lento on Ruotsin sisäinen=).

Itävallan vihreiden puoluetoimisto oli koko talon kattava kompleksi, jonka keskellä oli ihana sisäpiha puineen ja värikkäine valoineen. Kuvassa Norjan Björn Hugo ja Suomen Emma

Ennen liittaria oli mielenosoitus Puolan seksuaalivähemmistöjä sortavaa suunnitteilla olevaa koululainsäädäntöä vastaan. Kylttiä pitelemässä väistyvä pj Ska, uusi pj Bartek ja MEP Ulrike.

Hallitusehdokkaat tentissä: vasemmalta Esther, Markus, Marc, Carolina, Bartek, Mika, Charlotte, Emma, Ogy, Marina, Rafi ja Dorien.

Työnsä lopettanut hallitus

Äänestellään, äänestellään

Suomalaisten pöytä=)

16.4.07

Kuusi tuntia

Puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous kesti lähes kuusi tuntia. Tuloksena mentiin hallitukseen Tuija Brax oikeus- ja Tarja Cronberg työministerinä.

14.4.07

Kokouksia, kokouksia

Koko viikko on ollut melkoista juoksemista. Toki siihen on sisältynyt mukaviakin asioita, kuten tukiryhmän kiitosbileet keskiviikkona. Ensi viikolla juokseminen vaan jatkuu. Eilen paahdoin itseni Jyväskylään, jossa ihan juuri alkaa Vinon liittari. Täältä suunta on huomenna Helsinkiin, jossa on paitsi maanantaina ja tiistaina SYLin sopo-tapaaminen, myös valtuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous hallitukseen menosta maanantaina. Keskiviikkona suunta on kohti Wieniä, jossa on FYEGin (Federation of Young European Greens) liittari. Kodin näkee seuraavan kerran vasta seuraavana maanantaina. Uh-huh.

9.4.07

Mitä emme tahdo emme tee!

Kävimme katsomassa Lapualaisoopperan. Itkin.

Mielenkiintoisen kokonaisuuden esityksen kanssa muodosti vetoomus, jonka äsken kirjoitin. Se koski haitilaista toimittajaa, joka on joutunut väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi ja jota on uhattu kuolemalla. Tekojen syyksi epäillään sitä, ettei toimittaja suostunut radio-ohjelmassaan kehumaan isänmaallisen puolueen ehdokasta ja haukkumaan muita.

5.4.07

Miehistä

Pekka kyseli, miten puuttuisin miesten ongelmiin. Heti alkuun voin sanoa, etten ole mikään kaikkitietävä asiantuntija – on varmasti keinoja, joita en ole keksinyt.

Aloitan asenteilla. Tiedän, että tämä asenne-puhe varmasti turhauttaa joitakuita, mutta valitettavasti taitaa olla niin, ettei ongelmia voida kunnolla ratkaista ennen kuin edes enemmistö ihmisistä myöntää, että ongelmat ovat olemassa ja niille tarvitsee tehdä jotain. Näin ei vielä ole läheskään kaikkien tasa-arvo-ongelmien kohdalla – ei myöskään miesten ongelmien.

On siis todella tärkeää pitää esillä miesten syrjäytymisriskiä, naisia heikompaa asemaa perheissä ja esim. huoltajuuskiistoissa, miesten korkeaa alkoholisoitumis- ja itsemurhariskiä jne. Näistä asioista on puhuttava, niitä on tutkittava ja puhujina tulee olla niin miehiä kuin naisia. Mitään hyötyä ei sen sijaan ole siitä, että miesten ja naisten ongelmat asetetaan vastakkain. Uskon yhteiskuntaan, jossa on mahdollista saavuttaa tasa-arvo, jossa ei tarvitse valita esimerkiksi, parannetaanko naisten asemaa työelämässä vai miesten asemaa perheissä.

On totta, ettei koulutus Suomessa ole tasa-arvoista. Kouluissa eletään hyvin pitkälti vielä perinteisten sukupuolimallien mukaan. Eniten tästä kärsivät ne, jotka eivät malleihin sopeudu, esim. villit tytöt tai hiljaiset pojat. Pidemmällä aikavälillä ongelmia aiheutuu muillekin. Tytöt kasvatetaan kilteiksi tottelijoiksi, poikien taas oletetaan olevan raisuja, jopa tottelemattomia. Molemmat oletukset näkyvät liian vahvasti nyky-yhteiskunnassamme. Kouluissa pitäisi sallia selvästi nykyistä paremmin lasten moninaisuus. Annetaan satojen kukkien kukkia, sanotaan=).

On puhuttu paljon siitä, että koulu syrjii poikia. Näin voi olla. Itselläni selvin havainto oli kyllä päinvastainen: tyttöihin – tai sitten hiljaisiin poikiin – ei ehditty kiinnittää juuri lainkaan huomiota, kun kaikki täytyi tehdä mekkaloivien, haluttomien poikien ehdoilla. Silti kävi niin, että esim. omalta vuosikurssiltani yläasteellani vain viisi poikaa haki lukioon. Joten ilmeisesti oppi kuitenkin vetosi paremmin tyttöihin.

Minulla ei ole mitään patenttiratkaisua. Jos sellainen olisi olemassa, kai tilanteeseen olisi edes yritetty puuttua. Näkisin, että tähän ongelmaan auttaa sama keino kuin moniin muihinkin peruskoulutuksen ongelmiin: lisäresurssit ja pienemmät luokkakoot. Kun oppilaita olisi suhteellisen vähän, opettajalla olisi paremmin aikaa ja mahdollisuuksia panostaa yksilöllisempään opetukseen ja huomioida erilaisten oppijoiden tarpeet. Näitä lisäresursseja ei kyllä veronalennuksilla saavuteta, joten taidamme joutua niitä odottamaan.

Todella suuren tasa-arvo-ongelman miehet kohtaavat perheissä. Perhe koetaan niin vahvasti naisten alueeksi, että pahimmillaan jopa koulun vanhempainiltaan menevä mies saa vastaansa oudoksuntaa. Ei perhe ole eikä voi olla mikään ”naisen oma pikkuhanke”. Kun tämä tajutaan ja toimitaan sen edellyttämillä tavoilla, parannetaan kaikkien asemaa. Vanhemmuuden kustannusten jakaminen on ehdoton vaatimus. Jos kustannukset jaetaan tasan kaikkien työnantajien kesken, on työnantajalle aivan yhtä kallista palkata nuori mies kuin nuori nainen. Tämä parantaa nuorten naisten tilannetta työmarkkinoilla. Tärkeää on myös, että uudistuksen jälkeen suhtautuminen miesten isyys- tai vanhempainlomaan todennäköisesti muuttuisi positiivisemmaksi – sitä ei enää pidettäisi ”naisten juttuna”.

Tämä ei kuitenkaan riitä. Isyysloma on tällä hetkellä aivan liian lyhyt. Kun vanhempainvapaan yleisimmin pitää äiti, jää isä pahimmillaan hyvin ulkopuoliseksi pienokaisensa elämästä. Vanhempainvapaa pitäisikin jakaa vanhempien kesken. Itse suosin Islannin mallia, jossa kolmannes vapaasta on korvamerkitty äidille, kolmannes isälle ja kolmannesta pari saa itse päättää.

Uskoisin, että näiden uudistusten jälkeen miesten tilanne esim. huoltajuuskiistoissa alkaisi vähitellen parantua. Nythän argumenttina äidin puolesta käytetään monesti sitä, että äiti on hoitanut lapsia enemmän ja ollut heidän kanssaan kotona. Jos isät alkavat pitää enemmän vanhempainvapaita, luulisi tämän argumentin tehon vähitellen murenevan.

Etävanhemman – on tämä sitten isä tai äiti – oikeuksia pitää joka tapauksessa parantaa. Tapaamisoikeuden pitää olla todellinen oikeus, ei olemassa vain paperilla. En tiedä, mikä on paras keino tämän varmistamiseksi. Valvonta, raportointi tms. tuntuu melko raskaalta keinolta. Jotain asialle tulee kuitenkin ehdottomasti tehdä.

Täytyy muuten tähän väliin sanoa, että oikeudet, jotka haluan isille ja äideille, haluan koskemaan myös adoptiovanhempia ja samaa sukupuolta olevia vanhempia. Nykyinen lainsäädäntöhän jättää nämä ihmisryhmät aivan liian heikkoon asemaan.

Vielä miehiin kohdistuvasta väkivallasta. Mielestäni on outoa, että naisiin kohdistuvasta väkivallasta puhuvia syytetään miehiin kohdistuvan väkivallan unohtamisesta tai kieltämisestä. Ainakin itse olen huolissani molemmista. Kaiken kaikkiaan väkivallan yhteiskunta on todella pelottava ilmiö. En halua, että Suomi etenee Yhdysvaltojen suuntaan – en halua, että tästä tulee maa, jossa aseenkanto on yleistä, väkivaltaa joutuu pelkäämään harva se päivä ja politiikkakin pahimmillaan perustetaan väkivaltaan. Kaikkeen väkivaltaan tulee ehdottomasti puuttua.

Miehiin kohdistuvat väkivaltarikokset tuntuvat olevan kahta sorttia. Toisaalta ovat nämä nakkikioskilla tuntemattomalle turpaan –tapaukset ja toisaalta oman porukan sisäiset väkivaltaiset välienselvittelyt. Molemmissa alkoholilla on valitettavan suuri rooli. Mitään poppaskonsteja ei tähänkään ongelmaan ole. Asennemuutoksen lisäksi tulee mieleen mm. alkoholiverotuksen korottaminen ja yhdyskuntasuunnittelu. Jos viina ei olisi niin halpaa, saattaisi juominenkin olla vähäisempää. Paremmalla yhdyskuntasuunnittelulla voitaisiin välttää pelon maantiede, suojattomat pimeät paikat ja alueet, joita kaikki paikalliset osaavat pelätä. Pelon maantieteestä puhutaan yleensä naisten kohdalla, mutta olen varma, että myös monet miehet tietävät paikkoja, joihin eivät halua mennä tai joissa tuntevat pelkoa. Tämä ilmiö tulisi ottaa huomioon kaavoituksessa, teiden, puistojen ja talojen rakentamisessa. Pimeät kujat, syrjäiset puistot yms. ovat paikkoja, joissa väkivalta voi jäädä täysin muiden huomaamatta.

Nakkikioskitappeluissa kaivattaisiin kyllä sitä paljon puhuttua asenteenmuutosta. Jos väkivaltaa ei pidettäisi luonnollisena välienselvittelymuotona, ei edes alkoholi saisi meitä käymään toisiimme käsiksi. Tässä asennemuutoksessa on tehtävänsä koulutuksella, mutta myös mm. medialla, tv:llä ja elokuvilla. Onko ihme, että ihminen kasvaa väkivallan malliin, jos hänet on ympäröity viihteellä, jossa – kärjistäen – väkivalta on luonnollista, miehet vastapelureita ja naiset miesten alistamista varten?


4.4.07

Yhteispoliittisten sitsien satoa

Eilen oli lajissaan kolmannet yhteispoliittiset sitsit. Järjestäjinä toimi demarit ja vieraina me, AKN, kepu ja Avanti. Satoa oli monenmoista: porvarien esittämää demareihin kohdistuvaa näljäilyä kertakäyttöhaarukoista ja puoluetuen laskemisesta, Nuoruustango vaalipäällikön kanssa, puheenjohtaja, joka kutsui hallituslaisiaan pallopäiksi, Brysselin sikajuna keskustalais-vihreänä toiveena, hyvin epävireinen Varrella virran vihreitten esityksenä (miksei meillä ole mitään omaa laulua?!), paljon tanssimista jatkoilla. Ja vähän huono olo.

1.4.07

Katkera, keskustelukyvytön, puutteessa oleva, omaan ajatteluun kykenemätön, pikkumainen feministisika

Vaikka sitten sellainen, mutta en aio enää katsella sitä asiatonta moskaa, jota tähän blogiin on syydetty. On eri asia olla eri mieltä kanssani ja tuoda esiin vasta-argumentteja kuin loukata minua, lietsoa vihaa tai jatkuvasti haukkua jotain ihmisryhmää. Jos on niin vaikea kestää arvoliberaalia feministiä, ei kannata lukea tätä blogia. Seuraavan kaltaiset kommentit ovat alla kaiken arvostelun:

Pukeudu Burkhaan, jos ahdistaa. Kyllä vapaassa maassa ihmiset saavat katsoa toisiaan, jopa miehet. Olisit vaan tyytyväinen, kun joku vielä jaksaa sinuakin katsella. Se nimittäin tulee menemään ohi. Ja osalta on jo mennyt.

Ei tietenkään, mutta kun on hiekkaa vaginassa niin pitää päästä vaahtoamaan taas jostain "epätasa-arvoisuudesta".


Siellä voi sitten rauhassa saarnata suvaitsevaisuuden ilosanomaansa, joka ei tietenkään taaskaan ulotu niihin, jotka rohkenevat olla toista mieltä. Tekopyhyys ja kaksinaismoralismi ovat näiden ns. suvaitsevaisten ihmisten toinen luonto.

Ilmeisesti aina silloin kun feministibloggaajalle tulee sisäinen pakko saada päivän päre aikaiseksi, mutta erityistä sanottavaa ei ole, niin päivän teemaksi napataan joku teesi feministien mittavasta fraasiliturgiakokoelmasta.

Koska näitä häiriköitä tuntuu löytyvän, ryhdyn moderoimaan kommentteja.